Uber’in “Uçan Arabaları”, 2020’de Göklerde

Halen dünyanın dört bir tarafında, “uçan otomobil” projeleri yürütülmekte.

Bunlardan bir tanesi de, oto kiralama platformu Uber’e ait.

Uber, “Elevate” adını verdiği uçan otomobilinin denemelerine 2020 yılında başlamayı hedefliyor.

UberAIR – Elevate

UberAIR markası altında kullanılması planlanan Elevate ilk olarak ABD’nin Dallas ve Los Angeles ve BAE’nin Dubai kentlerinde göklerle buluşacak.

Los Angeles için yapılan bir hesaplamada, LAX Havalimanı’ndan kent içerisindeki Staples Center binasına, standart karayolu ulaşımı ile 1 saat 20 dakikada varılırken, UberAIR ve standart otomobil kombinasyonu ile sadece 27 dakikada ulaşmak mümkün olacak.

Proje çerçevesinde NASA ile de bir anlaşma imzalayan Uber, pilotsuz olarak alçaktan uçacak bu yeni nesil otomobiller için ayrı bir hava trafik kontrol sistemi geliştirmeyi amaçlıyor.

NASA’nın bu konuyla ilgili olarak yürütmekte olduğu “İnsansız Hava Araçları Trafik Yönetimi(Unmanned Aircraft System Traffic Management) adlı bir projesi bulunuyor.

Uber’in yayımladığı video, Elevate adı verilen aracın dikine kalkış-iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip olduğu görülüyor.

Elevate’in ayrıca elektrikli olması düşünülüyor.

Hava trafik kontrol sisteminin, uçan otomobillere uyarlanması ihtiyacının yanı sıra, bu tür araçların iniş kalkış yapacağı yerlerin de ayarlanması gerekiyor.

Uber’in bu amaçla, bina sahipleri ve/veya işletmecileriyle temasa geçtiği belirtiliyor.

Dünya genelinde en az 19 farklı uçan otomobil projesi olduğu söyleniyor. Bu yüzden, NASA tarafından bu tür araçlar için geliştirilen hava trafik yönetim sistemi son derece kritik bir rol oynayacak.

Pilotsuz bir biçimde uçan otomobillerin ne kadar başarılı olacağı büyük merak konusu. Ve bu sorunun cevabı için sanırız, çok fazla beklemeyeceğiz.


Posted

in

,