Dubai Air Show’da Durgunluk

Uzun yıllardır dünyanın dört bir tarafındaki havacılık fuarlarını izliyorum. Bir fuar o ülkenin veya hitap ettiği bölgenin havacılık konusundaki gelişimini, büyük oyuncuların aldıkları pozisyonları hap bilgi olarak size sunar.

Neredeyse son 15 yıldır gidip geldiğim Dubai Air Show, beni lk defa hayal kırıklığına uğrattı.

Geçmişin şaşalı siparişleri, yoğun hareketleri yerini, küçülmeye, fuardaki boş kalan yerlerin devlet desteğiyle ayakta tutmaya çalışmaya bırakmıştı. Herkes biraz da dostlar alışverişte görsün, aman burası büyük pazar diye fuara gelmişti.

Dubai Air Show

Bölgenin havayollarına baktığımızda, durumun pek de iç açıcı olmadığını görmek hemen mümkün.

Emirates, kâr rekorlarını geride bırakmış. Verdiği uçak siparişlerine rağmen alt markası FlyDubai ile yeni bir iş planını hayata geçiriyor. Kesişen noktalarda kim güçlüyse hat ona bırakılacak.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi’den uçan merkez havayolu şirketi Etihad’ta ise durum tam bir soru işareti.

Geçen yılın 1,8 milyar dolarlık zararının nasıl çıkartılacağı tartışılıyor. Qatar Airways’in ise başı, ülkeye uygulanan izolasyon sebebiyle sıkıntılı.

Ortak şikayet, düşük petrol fiyatları nedeniyle bölgeye para girişinin beklenenden az olması ve kapatılamayan zararlar. Bu durum Türk Hava Yolları’nı nasıl etkiler? Zorluklar birer avantaj haline getirilebilir mi? Boşluk nasıl doldurulur? Bunu zaman gösterecek.

Türk Şirketlerinin Boy Gösterisi

Tüm bu olumsuzluğa rağmen kapalı alanda baktığınızda kocaman stantları ile Vestel Karayel’e, Roketsan yeni ürünlerine pazar aradı. Havelsan bölgede sivil simülatör ile de varım diyor. THY Teknik ise bakımla birlikte ön plana koltuklarını, uçak mutfaklarını çıkartıyor.

Açık alanda ise TAI yeni boyaması ile Hürkuş, T625 helikopteri ve ANKA’yı sergiliyor. Gösterilerde ise T129 ATAK var…

Krizi Türk şirketleri fırsata çevirebilir mi? Bunun cevabını çok yakında görmeye başlayabiliriz. Özgün ürünleri olan, hızlı çözüm sunan bu yarışta öne geçer.

Krizde Fuar Yapmak

Krizlerin yaşandığı yıllarda şirketler bütçelerini çok daha dikkatli harcıyorlar. Fuarlar hele de büyük katılımlarla şirketler için önemli maliyet kalemleri. Bu nedenle şirketler inandıkları, kendini ispat etmiş, sonrasında katkı sağlayabilecek organizasyonları tercih ediyorlar.

Bunun en yakın örneği Türkiye’de yaşanacak. Yıllardır yapılan İDEF (Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’nın organizasyonu) ve İstanbul Air Show’a rakip olarak, Eurasia Air Show çıkıyor. Sektör krizdeyken yeni bir marka kabul edilebilecek mi?

Sektör Dubai Uluslararası Havalimanı’ndan 60 kilometre öteye taşınan bölgenin en büyük fuarı Dubai Air Show için ‘Bu kadar uzun yol nasıl gidilir?’ diye sorarken, Eurasia insanları Antalya’ya nasıl götürecek?

Özellikle İDEF ile ilgili 2019’da yapılacak fuar için neden bugüne kadar ihale bir türlü gerçekleştirilmedi? Niye tarih ilan edilemedi?

Bu konuyla ilgili sorulacak daha çok soru var.


Posted

in