Airberlin’in 25 Uçağını, easyJet Alacak

28 Ekim 2017 tarihinde son uçuşunu yaparak sektöre veda eden Airberlin’in mirasçıları belli oluyor.

Lufthansa’nın 1,5 milyar Euro karşılığında Airberlin’den alacağını açıkladığı 81 uçaktan sonra, müflis havayolunun filosundaki 25 uçağın yeni sahibi easyJet oldu.

Airberlin ile easyJet arasında imzalanan anlaşma Berlin Tegel Havalimanı’ndaki operasyonun bir bölümünü kapsıyor ve yaklaşık 40 milyon Euro’ya mâl olacağı belirtiliyor.

Böylece Airberlin filosundaki 25 adet Airbus A320 ile birlikte Berlin Tegel Havalimanı’ndaki slot hakları easyJet’e geçerken, Berlin Schönefeld Havalimanı’nda da operasyonu bulunan easyJet, Berlin pazarının en büyük havayolu şirketi haline gelecek.

Son yıllarda iş modelinde ciddi değişiklikler yapan ve “ikincil” havalimanları yerine, Avrupa’nın önde gelen hub’larındaki varlığını artıran easyJet, Berlin çıkışlı olarak hem Almanya iç hatları hem de Avrupa’da bir çok noktaya yeni uçuş başlatmayı planlıyor.

Berlin Tegel’de kış sezonunu nispeten daha sakin geçirecek olan şirket özellikle 2018 Yaz Tarife dönemi ile birlikte bu stratejik noktayı tam anlamıyla kullanmaya başlayacak.

easyJet – Airbus A319

Söz konusu anlaşmanın resmîleşmesi için ilgili devlet kurumlarının onayı gerekiyor ve sürecin önümüzdeki Aralık ayına kadar sonuçlanması bekleniyor.

easyJet, 25 adet gibi oldukça fazla sayıda uçağı filosuna katarken ihtiyaç duyacağı kabin ve kokpit ekibini de Airberlin’in işsiz kalan personeli arasından seçmeyi hedefliyor.

Halihazırda başlatılmış olan istihdam kampanyası çerçevesinde 1.000 civarında Airberlin personelinin easyJet’e geçeceği tahmin ediliyor.

Batan Geminin Malları

40 yıllık bir geçmişi arkasında bırakarak iflas eden Airberlin’in varlıkları adeta bir batan geminin malları gibi kapışılıyor.

Filodaki uçakların büyük bölümünün Lufthansa ve easyJet’e devredilmesinin yanı sıra, şirketin teknik bakım ve kargo ünitelerine de müşteri çıktı.

 

Zeitfracht ve Nayak adlı iki şirketin kurduğu konsorsiyum, Airberlin’in teknik bakım merkezini satın aldı. Böylece 300 kadar çalışanın işsiz kalmaktan kurtulacağı belirtiliyor.

Zeitfracht firması ayrıca, Airberlin’in kargo pazarlama platformu olan Leisure Cargo‘yu, kamuoyuna açıklanmayan bir bedel karşılığında bünyesine kattı.