Suudi Arabistan, Virgin Group’a 1 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

Suudi Arabistan varlık fonu, Virgin Group bünyesinde uzaya seyahat çalışmaları yapan şirketlere 1 milyar USD tutarında yatırım yapma kararı aldı.

Virgin Group böylece, son derece pahalı olan uzay seyahati çalışmaları için taze kaynak sağlarken, uzun vadede petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Suudi Arabistan da, oldukça farklı bir alana yatırım yapar hale geldi.

Richard Branson ve Muhammed bin Selman

Suudi Arabistan varlık fonu, Virgin Group bünyesindeki Virgin Galactic, The Spaceship Co. ve Virgin Orbit adlı şirketlere destek verecek.

Fon ayrıca, 480 milyon USD tutarında ilave yatırım yapma seçeneğine de sahip.

Virgin Galactic uzay yolculuğu projesinin pazarlama tarafıyla ilgilenirken, The Spaceship Co. uzay gemisinin üretimini yapıyor. Virgin Orbit ise uydu fırlatma konusunda çalışıyor.

Taraflar arasındaki bu önemli işbirliğinin odaklandığı ana noktalar, insanlı uzay yolculuğu, dünyanın yörüngesine uydu göndermek ve uzay merkezli eğlence sektörü olarak belirlendi.

 

Doğrusunu söylemek gerekirse sektörde sürpriz olarak değerlendirilebilecek bu işbirliğinin arkasında, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman El Suud bulunuyor.

Muhammed bin Selman, Virgin Group ile yapılan işbirliğini, ülke ekonomisinin çeşitlendirilmiş ve bilgi temelli bir yapıya dönüştürme yolunda atılmış çok önemli ve uzun bir adım şeklinde değerlendirdi.

Bin Selman ayrıca, küresel çaptaki gelişmeyi destekleyen sektör ve teknolojilere yatırım yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Ülkenin yönetiminde oldukça etkin bir konumda bulunan Muhammed bin Selman geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Suudi Arabistan’ı ılımlı İslam’a döndüreceği” yöndeki açıklamasıyla dikkatleri çekmişti.

Suudi Arabistan’ın Sophia adlı bir robota vatandaşlık vererek bu konuda dünya tarihinde bir ilke imza attığını da hemen hatırlatalım.

Virgin Group kurucusu, dünyaca ünlü girişimci Richard Branson ise bu stratejik işbirliği hakkında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile ortaklık yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyerek, sağlanan yeni mâlî kaynak sayesinde hem insanlı uzay yolculuğu programını hızlandıracaklarını hem de yeni nesil uydu fırlatma teknolojileri geliştireceklerini açıkladı.

Branson, VSS Unity adlı uzay yolculuğu yapacak gemilerinin dört ay içerisinde tamamen hazır hale geleceğini belirtti. Hatırlanacağı üzere Richard Branson, Virgin Galactic adı altında uzaya yolculuk projesini tanıttığında takvimler 2007 yılının Ekim ayını gösteriyordu.