Changi Havalimanı’nda, “Artırılmış Gerçeklik” Kullanılacak

Singapur merkezli havalimanı hizmetleri firması SATS, uçak yükleme operasyonu için özel olarak geliştirilen “artırılmış gerçeklik” uygulamalarını devreye sokmaya hazırlanıyor.

Akıllı gözlükler ile uygulanacak bu çözüm ilk aşamada, SATS’ın yer hizmetleri biriminin apronda çalışan “ramp handling” personeli tarafından kullanılacak.

Bu önemli proje, aşama aşama ilerleyecek. Toplam 600 yer hizmetleri çalışanını kapsayan uygulamanın tam olarak, 2018 yılı ortalarında hizmete gireceği belirtiliyor.

Singapur Changi Havalimanı’nda devreye giren “artırılmış gerçeklik” uygulaması, verimliliği yükseltecek.

Yükleme talimatları gibi kritik bilgiler görevli personelin gözlüğüne gerçek zamanlı bir biçimde yansıtılarak, ramp handling personelinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

Bavulların ve kargo konteynırlarının üzerindeki işaretler de, yine akıllı gözlük sayesinde anlık bir biçimde okunarak, ağırlık, yükleme sırası, uçak içerisinde olması gereken yer gibi önemli bilgiler, personelin işini kolaylaştırmasını ve çabuklaştırmasını sağlayacak.

Halihazırda kâğıtlar (yükleme talimatı) ve telsiz iletişimi ile gerçekleştirilen bir çok işlem, akıllı gözlüler üzerinden yapılır hâle gelecek.

Böylelikle sadece verimlilik değil, iş güvenliği de daha yukarı bir seviyeye taşınmış olacak.

Akıllı gözlükler, video kayıt ve kablosuz bağlantı özellikleri de bulunacak.

SATS – Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

Yeni sistem, yer hizmetleri operasyonunun daha etkin bir biçimde merkezî olarak yönetilmesinde de kullanılacak.

Ramp handling personelinin taktığı gözlüklerden, aprondaki operasyonu canlı bir biçimde takip etmek ve gereken müdahalelerde bulunmak mümkün olacak.

SATS’tan yapılan açıklamaya göre, artırılmış gerçeklik uygulaması, uçakların yüklenme sürelerini ortalama 60 dakikadan, 45 dakikaya indirecek.

Yer hizmetleri operasyonunu bilenler, 15 dakikalık böylesi bir tasarrufun ne anlama geldiğini çok daha iyi değerlendirecektir.

Hem havayolu şirketleri hem de Changi Havalimanı’nı bir aktarma noktası olarak kullanan kargo firmaları, yükleme sürecinde elde edilmesi muhtemel bu süre tasarrufunun avantajından, rekabetle mücadelede etkin bir biçimde faydalanabilir.

Ve neticede Singapur Changi Havalimanı, özellikle bölgesel bir aktarma noktası olma açısından, rakip havalimanlarına göre bir adım daha öne geçebilir.

Projenin hayata geçirilmesinde, Singapur Sivil Havacılık Kurumu da önemli rol oynadı. Kurum, söz konusu projenin maliyetlerinin yarısını üstlendi.

Akıllı gözlükler Vuzix adlı firmadan sağlanırken, kullanılan yazılım, merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Eon Reality tarafından geliştirildi.

SATS, Singapur’daki uygulamanın başarıya ulaşması durumunda, akıllı gözlük kullanımını Endonezya ve Hong Kong’daki birimlerinde kullanmayı hedefliyor.