SpaceX, Havayolu Seyahatinde Devrim Yapabilir

Dünyaca ünlü girişimci Elon Musk, havayolu sektörünü kökten değiştirecek bir projenin sunumunu gerçekleştirdi.

Avustralya’nın Adelaide kentinde düzenlenen 68. Uluslararası Uzay Kongresi’nde yaptığı sunumda Musk, sahibi olduğu SpaceX firması tarafından geliştirilen ve aslında uzay yolculuğu için tasarlanan BFR adlı roket sisteminin, dünya üzerindeki iki nokta arasında da kullanılabileceğini açıkladı.

Projenin hayata geçirilmesi halinde, saatteki hızı 27.000 km’yi bulabilen SpaceX sayesinde, dünya üzerindeki herhangi iki nokta arasındaki seyahat süresi bir saatin altına inebilir.

Yani New York’tan rokete binen yolcular, sadece 39 dakika sonra Çin’in Şanghay kentine ulaşabilir.

Örnekleri çoğaltmak gerekirse; Hong Kong – Singapur 22 dakika, Los Angeles – Toronto 24 dakika, Bangkok – Dubai 27 dakika, Londra – Dubai 29 dakika, Londra – New York 29 dakika, Paris – New York 30 dakika içerisinde birbirlerine havadan bağlanabilir.

Görüldüğü üzere bir çok önemli kent arasındaki seyahat, yarım saatin altında bir süre içerisinde gerçekleşiyor.

Elon Musk’ın bu yeni projesi bir çok açıdan devrim niteliğini taşıyor.

İlk anda akla üç temel nokta geliyor:

1- Havayolu şirketlerinin iş modelleri değişebilir.

2- SpaceX roketinin fırlatılması için gerek duyulan platform, pahalı olması muhtemel bu havayolu seyahatini tercih edecek üst gelir seviyesindeki yolcuları klasik havalimanlarından uzaklaştırabilir.

3- Halihazırda devam eden sesten hızlı yolcu uçağı projeleri olumsuz etkilenebilir.

Günümüz itibarıyla fantastik gibi görünse de, SpaceX roket denemelerinin bir süredir devam ettiğini belirtmekte fayda var.

Kim bilir, belki de, 2020’li yılların ortalarında geldiğimizde, en azından bütçesi müsait olan kişiler, dünya üzerinde çok hızlı bir biçimde seyahat etme fırsatı bulabilir.

Not: Yukarıdaki yazımızda, bu seyahat şeklinin pahalı olacağını tahmin ettiğimizi söylemiştik. Ancak Elon Musk daha sonra Instagram hesabından yaptığı açıklamada, SpaceX roketindeki bilet fiyatının, yolcu uçaklarıyla yapılan Economy Class seyahatindeki tam ücrete denk olacağını duyurdu.


Posted

in

,