Lufthansa, Doha Hattını Kapatıyor

Lufthansa_Airbus A320_sharkletAlman havayolu şirketi Lufthansa, önümüzdeki Ekim ayının sonunda başlayacak kış tarifesiyle birlikte, Kata’ın başkenti Doha’ya yapmakta olduğu uçuşları durduruyor.

Lufthansa halihazırda Doha uçuşlarını, Frankfurt – Kuveyt – Doha – Kuveyt – Frankfurt şeklinde günlük olarak icra ediyor.

Rezervasyon sistemlerine yansıya bilgiye göre, 29 Ekim 2017 tarihinden itibaren bu uçuşlar  Frankfurt – Kuveyt – Frankfurt şeklinde gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili olarak Lufthansa Group’tan yapılan açıklamada, şirketin uçuş ağının optimize edilmesi ve değerlendirilmesi işleminin sürekli bir biçimde yapıldığı ve zarar eden hatların özellikle mercek altına alındığı belirtildi.

Aynı açıklamada, Doha uçuşlarının durdurulmasının, söz konusu hattın son yıllardaki ticarî gelişiminin rol oynadığına dikkat çekildi. 1993 yılının Mayıs ayından bu yana faaliyette olan Frankfurt – Doha hattının, yapılan tüm satış artırma faaliyetlerine karşın bir türlü kârlı hale getirilemediği vurgulandı.

Lufthansa’ya karşılık olarak Qatar Airways, Doha – Frankfurt hattında günde iki sefer gerçekleştiriyor. Qatar Airways’in Almanya’da ayrıca, Berlin ve Münih’e de tarifeli uçuşları bulunuyor.

Neticede, havayolu sektörü kulislerinde son bir yıldır konuşulmakta olan bir ihtimal, gerçekleşmiş oldu.

Lufthansa’nın zarar eden hatlarını kapatma politikasının Doha ile sınırlı kalmayabileceği ve önümüzdeki tarife dönemlerinde buna benzer kararların alınabileceği öne sürülüyor.

Hatırlanacağı üzere Lufthansa, 2015 yılının Mart ayında, yaz tarifesinin başlamasıyla birlikte Frankfurt – Abu Dabi hattını da kapatmıştı.

Şirket buna gerekçe olarak, Etihad Airways ile Airberlin arasındaki işbirliğinin, rekabet kurallarına zarar veren bir noktaya ulaşmasını göstermişti.

KLM de Kapatmıştı

Öte yandan, Hollandalı taşıyıcı KLM de, 26 Mart 2017 tarihinden itibaren Amsterdam – Doha seferlerini durdurmuştu.

KLM buna gerekçe olarak, 33 yıldır açık olan Doha hattının, Qatar Airways’in Haziran 2015’te başlattığı Doha – Amsterdam seferlerinden sonra sürekli zarar etmesini göstermişti.


Posted

in