Kitap Notları: Kuzey Kıbrıs Havacılığının Tarihi

Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (CTATCA) Başkanı İzzet Derkan, Kuzey Kıbrıs’ın (KKTC) havacılık tarihini yazdı.

“History of Cyprus Turkish Aviation & Realities” adlı kitap, 1901-2015 yılları arasındaki yüz yıldan daha uzun bir dönemi ele alıyor.

Yayına hazırlanması yaklaşık üç yıl süren kitap aynı zamanda, KKTC’de havacılık tarihi hakkında yazılan ilk eser olma niteliğine de sahip.

Lefkoşa’da basılan kitabın ISBN numarası 978-9963-275-36-6.

History of Cyprus Turkish Aviation & Realities

Sektördeki ilkleri içeren bu eser İlk Uçuş, İlk Havalimanı, İlk Pilot, İlk Hava Trafik Kontrolörü, İlk Kadın Hava Trafik Kontrölörü, İlk Teknisyen, havayolı şirketlerinin KKTC’ye ilk uçuşları (KTHY, İstanbul Hava Yolları, Borajet, Onur Air, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Sun Express, AtlasGlobal, Freebird), Deep Purple ilk uçuşu, Türk Yıldızları uçuşları, Solo Türk uçuşları, Kıbrıs’ta yaşayan milletler ve amaçları, ilk şehit pilot, ilk Kıbrıslı şehit pilot, uçak kazasında düşen ve yaşayan ilk Kıbrıslı Türk, uçak kazaları, İngiliz sömürge dönemindeki (1930-1948) uçuşlar, Ercan (Tymboo) Tarihi ve 1975 sonrası Ercan Havalimanı tarihi gibi bir çok ilgi çekici konuyu ele alıyor.

Kitabın hazırlık aşamasına ilişkin olarak dikkatleri en fazla çeken nokta, çok sayıda kişiyle bire bir söyleşiler yapılmış olması.

Kıbrıs havacılığı hakkında bilgi sahibi olan yaklaşık kırk kişiyle yapılan mülakatlar, kitabın oluşmasına önemli katkı yapmış.

Mustafa Haşim Altan, Mehmet Karaöz, Gültekin Şengör/Gökhan Şengör, Turkish Stars Solo Türk/Murat Keleş, Kpt. Osman Baykal (Specialist), Fevzi Beyar, Turan Güçlü, Ömer Uzun/THY, Ahmet Necati Özkan, Seyfi Akdeniz, Mustafa Hacıahmetoğlu, Raif Arsal, Ayşe Çakı, Erbay Erişer, Hüseyin Kozanoğlu, Selim Türker Bittacı, Enver Mertoğlu, Koral Kağcan, Metin Aybars, Mehmet Muhtaroğlu, Kpt. Soner Çabuker, Kpt. Emre Ünel, Kpt. Tamer Azizoğlu, Salih Ahmet Kaptan, Mehmet Altuner, Alptekin Güneş, Orbay Kılıç, Yusuf Gazi, Reşat Ünal, Hasan Uluç, Mesut Gürbüz, British Museum/ Guy Revell, Behçet Keskiner ve İbrahim Tüfekçi, bu kişiler arasında yer alıyor.

Kitabın yazarı İzzet Derkan, söz konusu eserin, çalışmasının ilk bölümü olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bunun ikinci bölümünün de okuyucuların ilgi ve beğenisine sunulacağını açıkladı.

Derkan ayrıca, piyasaya İngilizce olarak sunulan eserin Türkçe baskısının da yazılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Kitap şu anda, Kıbrıs’taki Deniz Plaza şubelerinde satışa sunulmuş durumda.

Havayolu 101 olarak biz de Sayın İzzet Derkan’ı bu önemli çalışmasından ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

History of Cyprus Turkish Aviation & Realities – Table of Contents

Chapter 1: Historical Perspective

Chapter 2: Aircraft Innovations and Accomplishments

Chapter 3: Airports in Cyprus

Chapter 4: Turkish Republic of Northern Cyprus: Its Historical Background, Organisation and Governance

Chapter 5: Cyprus Air Traffic Statistics

Chapter 6: Airline Operators and Air Carriers

Chapter 7: Incidents and Accidents in Cyprus Aviation

– Photo Archive


Posted

in

,