Houston’daki Havalimanlarında Yönünüzü Bulmak Çok Kolay

Sık uçan yolcular için, sürekli bir biçimde kullandıkları havalimanlarının terminallerinde gidecekleri yeri bulmak kolay olabilir.

Ancak bir havalimanını yılda bir iki kez kullanan veya daha da ötesinde bir havalimanından hayatında sadece bir kez transfer amacıyla faydalanan yolcular için durum o kadar da basit olmayabiliyor.

Böyle durumlarda en kolay yöntem, terminal içerisindeki yönlendirme işaretlerini takip etmek.

Houston Airport – LocusLabs Online

Mobil cihazların ve bu platformlarda kullanılan uygulamaların gelişmesiyle birlikte, havalimanlarındaki yön bulma imkânları da oldukça çeşitlendi.

ABD’nin Houston kentine hizmet veren iki farklı havalimanı bulunuyor:

  • Houston George Bush Intercontinental Airport (IATA: IAH, ICAO: KIAH)
  • Houston William P. Hobby Airport (IATA: HOU, ICAO: KHOU)

Houston Airport System tarafından işletilen bu iki havalimanını yılda yaklaşık 55 milyon yolcu kullanıyor.

IAH’ta beş farklı terminal binası mevcut. HOU bu kadar karmaşık değil ama zaman içerisinde inşa edilen ilave yapılarla büyüdüğü için, terminal planı biraz kafa karıştırıcı.

30 Haziran 2017 tarihinde kullanıma sunulan yeni bir sistem ile Houston’daki havalimanlarından seyahat eden yolcuların, terminal içerisinde aradıkları yeri çok daha kolay bir biçimde bulmaları hedefleniyor.

IAH’ın terminal haritası için burayı, HOU için ise burayı tıklayabilirsiniz.

Houston IAH Havalimanı – LocusMaps Online
Houston HOU Havalimanı – LocusMaps Online

Bina içi yön bulma (indoor navigation) konusunda uzmanlaşmış olan LocusLabs firması tarafından geliştirilen bu yeni imkânın en dikkat çekici yanı, ayrı bir uygulama olarak cep telefonuna yüklenmesi gereken bir uygulama olmaması.

LocusMaps Online adlı sistem web tabanlı olduğundan, internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz üzerinden kolaylıkla kullanılabilecek.

Böylelikle, yukarıda belirttiğimiz şekilde, bir havalimanını nadiren veya hayatında sadece bir kez kullanacak olan yolcular, cep telefonlarına ayrı bir mobil uygulama indirmekle uğraşmak zorunda kalmayacak.

Biniş kapıları, kent ulaşımı, bilet satış ofisleri, restoranlar, dükkânlar, güvenlik kontrol noktaları gibi havalimanı terminali içerisinde yer alan tüm önemli unsurlar bu haritada bulunuyor ve “arama” kutusu kullanılarak buralara nasıl ulaşılabileceği görülebiliyor.

Ve bir şehir trafiği haritası uygulamasındakine benzer bir biçimde, mesela E20 no’lu kapıya kaç dakikalık yürüme mesafesinde olduğunuzu LocusMaps Online’dan görmek mümkün.

LocusMap

Houston Airport System Pazarlama Direktörü Kathleen Boyd yaptığı açıklamada, yolcularına sunmaya başladıkları terminal içi dinamik harita sistemi ile dünyada bir ilke imza attıklarını belirtti.

Gerçekten de, ayrı bir mobil uygulamaya gerek duymayan ve basit bir biçimde bir web arayüzü ile çalışan bu imkânın, dünya genelindeki diğer havalimanlarına da hızla yayılacağını tahmin ediyoruz.

Londra Gatwick Havalimanı “Artırılmış Gerçeklik” Uygulaması

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yolcu deneyimini iyileştirmek isteyen havalimanları, farklı farklı projelere imza atıyor.

Londra Gatwick geçtiğimiz aylarda, dünyanın en kapsamlı “artırılmış gerçeklik” (augmented reality) teknolojisi kullanan havalimanı olmuştu.

Gatwick Havalimanı kapsamlı bir “artırılmış gerçeklik” çalışması başlattı (Mayıs 2017)

Gatwick bu proje çerçevesinde terminal içinde kalan alanlara yaklaşık 2.000 adet elektronik işaret vericisi (beacon) yerleştirmişti.

Artırılmış gerçeklik uygulaması özellikle yolcuların terminal içerisinde gitmek istedikleri yeri en kolay bir biçimde bulmalarını amaçlıyor.

Kapalı alanlarda hassasiyeti ve dolayısıyla verimliliği azalan Google Maps ve Apple Maps gibi uygulamaların aksine, beacon teknolojini kullanan bu projenin, yolculara çok daha doğru bir biçimde hizmet vermesi hedefleniyor.

Yolcular, Gatwick’in yeni uygulamasını mobil cihazları ile kullanabilecek.

Projenin devreye giren ilk fazı nispeten daha basit. Yolcular dijital harita üzerinde, terminal içerisindeki yerlerini görecek.

Projenin ikinci fazında ise, mobil cihazların kamera özelliği etkin hale getirildiğinde, artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde check-in noktaları, biniş kapıları, bagaj teslim alanları gibi yerlere ulaşım çok daha kolay hale gelecek.

Yeni navigasyon teknolojisi halihazırda Gatwick’in mevcut bazı mobil uygulamalarına entegre edilmiş durumda.

Havalimanı yönetimi ayrıca, Gatwick’i yoğun bir biçimde kullanan havayolu şirketleri ile temasa geçerek, söz konusu teknolojiyi havayolu şirketlerinin mobil uygulamalarına da entegre etmeyi hedefliyor.