Changi Terminal 4’te Açılış Günü Yaklaşıyor

Singapur Changi Havalimanı’nda yer alan Terminal 4‘ün açılış günü yaklaşıyor.

Günümüz itibarıyla dünyanın en teknolojik havalimanı terminali olacak binadaki deneme çalışmaları (ORAT: Operational Readiness and Airport Transfer) devam ediyor.

2016 yılının Ekim ayında başlayan deneme çalışmalarının, bir kaç ay daha sürmesi bekleniyor.

Dokuz aydır devam etmekte olan deneme çalışmaları şu ana kadar terminal içerisindeki iş ortaklarının katılımıyla gerçekleştirilmekteydi.

İlk aşamada operasyonel süreçlere ilişkin standart prosedürler üzerindeki çalışmalarla başlayan denemeler, terminal içerisinde görev yapacak personelin yeni binayı tanımasına (familiarization) yönelik eğitimlerle devam etti.

Bundan bir kaç ay kadar önce ise gönüllülerin yer aldığı ve terminal içerisindeki tüm sistemlerin denendiği aşamaya geçildi.

Bu çerçevede Fast and Seamless Travel (FAST) seçenekleri, güvenlik kontrol, vergi iadesi, bagaj alım, ulaşım, yön bulma, yolcu ve bagaj transfer ve aprondaki araç hareketi gibi konularda, 2.000’den fazla gönüllü ve 1.000 civarında havalimanı personelinin katılımıyla belli senaryolar dahilinde 100’den fazla deneme yapıldı.

Önümüzdeki aylarda, yeni terminal binasını kullanması planlanan havayolu şirketleri Air Asia Group (dört farklı marka), Cathay Pacific, Cebu Pacific, Korean Air, Spring Airlines ve Vietnam Airlines’ın katılımıyla deneme sürecinin bir sonraki fazına geçilecek.

Söz konusu havayolu şirketlerinin Changi’ye yapmakta oldukları bazı seferleri seçilerek, Terminal 4’ün gerçek uçuş operasyonu ve yolcuyla test edilmesi sağlanacak.

ORAT sürecinin bu aşaması özellikle Terminal 4’ün en dikkat çekici yönü olan ve FAST adı verilen konsept açısından büyük önem arz ediyor.

Zira Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti çerçevesinde yolcuların, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaç duymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilmesi hedefleniyor.

Yeni terminalin her ne kadar bu yılın sonlarına doğru açılacağı belirtilse de, yetkililer, kesin bir tarih vermekten özellikle kaçınıyor. Operasyonun fiilen başlamasının, hazırlık ve deneme sürecinin tam anlamıyla başarıyla tamamlanmasına bağlı olduğu vurgulanıyor.

Terminal içerisindeki tüm perakende dükkânlar, yiyecek & içecek alanları ve diğer hizmet noktalarının kiralama işlemleri de geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlanmıştı.

Yüz tanıma sisteminin de Changi Havalimanı’nda ilk kez deneneceği Terminal 4’teki self-servis aşamaları ise şöyle sıralanacak:

1- Otomatik Check-in Kioskları (Automated Check-In Kiosks)

Yolcular rezervasyon kodunu girerek veya pasaportlarını taratarak koltuk seçimi, biniş kartı basımı, bagaj etiketi basımı gibi işlemleri gerçekleştirerek check-in yapabilecek.

Changi Terminal 4 – Check-in

2- Otomatik Bagaj Teslim (Automated Bag Drop)

Bu noktada yolcunun fotoğrafı çekilerek, pasaportundaki fotoğrafla eşleştirilecek. Eşleştirmenin başarılı olması halinde yolcu, bavulunu, otomatik bagaj teslim cihazına yerleştirecek ve gönderecek.

Changi Terminal 4 – Otomatik Bagaj Teslim

3- Otomatik Pasaport Kontrol (Automated Immigration Gate)

Otomatik pasaport kontrol cihazlarında biyometrik yüz tanıma ve parmak izi sistemleri bulunacak ve yolcunun pasaportundaki fotoğraf ile eşleştirme yapılacak.

Otomatik pasaport kontrol noktalarından yalnızca Singapur vatandaşları, Singapur’da oturma izni olan yabancılar ve Singapur’daki ilgili devlet kurumuna daha önceden başvuru yaparak bu uygulamaya kaydını yaptırmış olan 6 yaşından büyük yolcular faydalanabilecek.

Changi Terminal 4 – Pasaport Kontrol

4- Otomatik Biniş Kapısı (Automated Boarding Gate)

Uçağa biniş kapısında yolcular boarding pass’ını taratacak ve fotoğrafını çektirecek. Burada çekilen fotoğraf ile yolcunun daha önce otomatik pasaport kontrol noktasında çektirdiği fotoğraf karşılaştırılacak. Fotoğrafların eşleşmesi halinde kapı açılacak ve yolcunun uçağa geçmesine izin verilecek.

Changi Terminal 4 – Uçağa Biniş Kapısı