Finnair_Airbus_A350-900

Finnair, Sibirya Üzerinden Yaptığı Uçuşları Artıracak

Finnair, Finlandiya ve Rusya’nın ilgili devlet kurumlarının yapmış olduğu anlaşma sonucunda, Sibirya üzerinden daha fazla uçuş yapma hakkını elde etti.

Yeni anlaşma çerçevesinde Finnair’in Sibirya üzerinden yapabileceği haftalık uçuş sayısı, 65’ten 80’e yükselecek.

Şirket bu sayede Helsinki ile Japonya, Çin ve Güney Kore arasında daha fazla uçuş yapabilecek.

Fly the Shortcut
Fly the Shortcut

Avrupa hatlarında düşük maliyetli taşıyıcıların rekabeti ile boğuşmakta olan Finnair, Avrupa ile Asya arasında gerçekleştirdiği uzun menzilli uçuşlara odaklanması sayesinde bir nebze olsun rahat bir nefes almıştı.

Şirket, dört yıllık bir aranın ardından ilk kez kâra geçerek, geçtiğimiz Nisan ayında temettü ödemesi gerçekleştirmişti.

Finnair’in %55,8 oranındaki bölümü devlete ait bulunuyor.

Sibirya, Havayolu Şirketleri İçin Ne Kadar Önemli?

Rusya ile Batı dünyası arasında özellikle Ukrayna krizi sonrası iyice gerilen ilişkiler, havayolu sektörünü de derinden etkiliyor.

17 Temmuz 2014 günü, Malezya Havayolları’na ait bir Boeing 777’nin Ukrayna hava sahasında vurularak düşürülmesi ve uçaktaki 298 kişinin hayatını kaybetmesi, bardağı taşıran son damla olmuştu.

Karşılıklı suçlamalar devam ederken taraflar, birbirlerine çeşitli alanlarda uyguladıkları ambargoları artırmaya başlamıştı.

Bunların arasında havayolu sektörünü en yakından ilgilendireni, Rusya’nın, Siberya hava sahasını Avrupalı taşıyıcılara kapatabileceği iddiası idi.

Avrupa ile Japonya, Kuzeydoğu Çin ve Kore arasındaki uçuşlar, yolu kısalttığı için bu bölge üzerinden gerçekleştiriliyor.

Söz konusu hava sahasında bir hafta içerisinde, 40’a yakın havayolu şirketi tarafından 1.600 civarında uçuş yapılıyor. (Rusya topraklarında başlayıp burada biten uçuşlar bu veriye dahil değil)

Ve bu uçuşların neredeyse yarısı, Avrupa Birliği merkezli 14 farklı havayolu şirketine ait.

Avrupa ile Doğu Asya arasındaki ticaret hacmi ve iş ilişkileri düşünüldüğünde, Rusya’nın Sibirya hava sahasını kapatmasının, havayolu şirketleri üzerinde ciddi bir maliyet etkisine yol açması beklenebilir.

Uçuş rotasının uzaması, akaryakıt maliyetlerini ciddi miktarda artırırken, Avrupalı havayolu şirketlerinin, rakipleri karşısında dezavantajlı bir duruma düşmesini beraberinde getirebilir.

Yukarıda belirttiğimiz 1.600 uçuşun 249 adedi, Air France – KLM şirketine ait.

Lufthansa Group (Lufthansa, Austrian ve Swiss), 220 uçuşla Air France – KLM’i takip ediyor.

British Airways’in Siberya üzerinden bir hafta içerisinde gerçekleştirdiği uçuş sayısı ise 93.

Bununla birlikte, böyle bir yasaktan en fazla etkilenmesi muhtemel Avrupalı taşıyıcı, Helsinki merkezli Finnair.

Finnair’in stratejinin en temelinde, Finlandiya’nın coğrafî konumu sayesinde, Avrupa ile Asya’yı en kısa şekilde bağlayabiliyor oluşu yatıyor. Sibirya yasağı, şirketin haftalık bazda tek yönde 65 uçuşu için farklı bir rota kullanması anlamına geliyor.

Ancak Sibirya hava sahasının Avrupalı taşıyıcılara kapatılmasının Rusya ve Aeroflot firmasına da ciddi manada negatif etkisi bulunuyor.

Zira üst geçiş ödemeleri çerçevesinde yılda yaklaşık 300 milyon USD, Rusya’nın, daha doğrusu Aeroflot firmasının kasasına giriyor.


Posted

in