THY, “Uygulama Geliştirme Merkezi” Açtı

Turkish Airlines Developer Portal

Türk Hava Yolları (THY), bir “uygulama geliştirme merkezi” açtı.

THY Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcılığı (KGBT) tarafından geliştirilen web servislerini, bireysel ve kurumsal yazılım geliştiriciler ile yazılım geliştirme konusunda iş birliği yapılan ve yapılacak şirketlerin hizmetine sunan, Turkish Airlines Developer Portal erişime açıldı.

Büyük ölçekli kurumlar, yazılımlarından değer üretme fırsatları yaratmak ve küçük – orta ölçekli girişimcilerin yazılım geliştirme konusundaki çevikliklerinden yararlanmak amacıyla, kısaca API (Application Programming Interface) olarak anılan uygulama programlama arayüzlerini yazılım geliştirmek isteyen herkese açık hale getirmekteler.

THY de bu proje ile, sahip olduğu web servislerden sadece hizmet satışı yoluyla dolaylı olarak değil, veri ve yazılım kullanımının ücretlendirilmesi yoluyla doğrudan da gelir elde edilmesinin zeminini hazırladı.

Mevcut iş ortakları ile potansiyel iş ortaklarının Turkish Airlines Developer Portal aracığılıyla yapacakları katkılarla yazılım üretiminde sağlanacak verim artışı sayesinde, yazılımların bakımı ve operasyonu için harcanan iş gücünden tasarruf edilmesi ve açığa çıkan iş gücünün yeni ve yenilikçi projelerde değerlendirilmesi hedefleniyor.

Bir başka deyişle, Turkish Airlines Developer Portal, THY’ye ait bir web sayfası olup program geliştiricilerin THY API’lerine kullanım, erişim ve bilgi sağlayarak, “Uygulama” program geliştirme ve raporlama imkânı sağlayan ücretli veya ücretsiz, limitli veya limitsiz olabilen bir hizmet.

Portala giriş yaparak kullanmak isteyen kullanıcıların portala kayıt olması ve bir “hesap“ oluşturması gerekiyor.

Kayıt için kullanıcıdan kimlik bilgileri ve e-posta adresi, telefon numarası gibi iletişim bilgileri isteniyor.

Kullanıcılar tarafından geliştirilen uygulamalar, THY tarafından yazılı onay verilmedikçe son kullanıcının kullanımına açılamıyor, dağıtılamıyor ve üçüncü kişilerle paylaşılamıyor.

2016 yılının sonlarına doğru hizmete aldığı veri merkezi ile dikkatleri üzerine toplayan THY böylece, bilişim sektöründe yeni ve önemli bir adım daha atmış oldu.

THY gibi oldukça geniş imkânlara ve altyapıya sahip bir şirket tarafından sağlanacak bu yeni ortamın, en faydalı bir biçimde değerlendirilerek gerek ülkemizde ve gerekse dünya genelinde kullanılacak yeni uygulamaların geliştirilmesi en büyük dileğimiz.


Posted

in