Lufthansa ile United, Kargo Konusunda Yakın İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Lufthansa ile United Airlines, kargo işinde yakın işbirliği anlaşması (joint venture) imzaladı.

Lufthansa ve United’ın kargo bölümleri tarafından yapılacak olan işbirliği, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) pazarlarını kapsıyor.

Bu sayede Lufthansa Cargo ve United Cargo’nun, Avrupa ile ABD arasında haftada 600’den fazla direkt bağlantı vereceği belirtiliyor.

Söz konusu anlaşma çerçevesinde taraflar hem kapasite, hem de rezervasyon ve handling konularında ortak hareket edecek.

Anlaşmanın fiilen devreye girmesi için ise, her iki şirketin bilgi-işlem altyapılarının ve iş süreçlerinin birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

Bunun ardından, Lufthansa ve United arasındaki bu önemli anlaşmanın 2017 yılı içerisinde işler hale getirileceği tahmin ediliyor.

Japon All Nippon Airways ile de benzer bir anlaşması bulunan Lufthansa Cargo, önümüzdeki dönemde bu çerçevedeki işbirliklerini geliştirmeyi hedefliyor.

Bununla birlikte uluslararası kargo taşımacılığı pazarında özellikle 2008-2009 küresel mâlî krizin ardından başlayan “fazla kapasite” sorunu sebebiyle, hava kargo şirketlerinin arzu edilen oranda kârlı bir operasyon yürütemedikleri de bir gerçek.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir habere göre, hava kargo işindeki kapasite kullanımı, %43,5 oranıyla, küresel mâlî krizden bu yana en düşük seviyeye inmiş durumda.

Tamamen kargo operasyonu yapan havayolu şirketlerinin bazıları iflas ederken, Lufthansa Cargo gibi bazı alt şirketler de uzun zaman aradan sonra yeniden zararla tanıştılar.

Yolcu_kargo_rpk_ftk_2005-2015
Yolcu ve Kargo (2005-2015)

Güney Amerika kıtasının en büyük havayolu şirketi olan LATAM, 2015 yılının son çeyreğinde kargo gelirlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 oranında kayba uğradı.

British Airways, kargo uçaklarının filodan tamamen çıkarmanın planlarını yapıyor.

DHL, FedEx ve UPS gibi, uçtan uca kargo hizmeti veren şirketlerin durumu ise farklı.

Uçakları, kamyon ve kamyonetleri ve yüksek verimlilik esasına göre çalışan dağıtım merkezleriyle kargo konusunda uzmanlaşmış olan bu şirketler, sektördeki hava kargo işini adeta emiyorlar.

FedEx’in en son açıklamış olduğu üç aylık finansal raporunda net kârın yıllık bazda %18 oranında artmış olması, bu duruma güzel bir örnek teşkil ediyor.

Ancak Amazon.com’un, yıllık 11,5 milyar USD’yi bulan nakliye maliyetlerini azaltmak amacıyla geçtiğimiz günlerde 20 adet Boeing 767 tipi kargo uçağı kiralaması, sektörde kimsenin yerinin garanti olmadığını da gösteriyor.

Zira DHL, toplam gelirinin dörtte birini, Amazon.com paketlerini taşıyarak elde ediyor.


Posted

in

,