Iran Air_ATR 72-600_aircraft_new order_siparis_Feb 2016

İran’ın ATR Siparişinde Mutlu Son

ATR ve Iran Air, sipariş konusunda anlaştı (Nisan 2017)

Iran Air için verilen ATR siparişinde mutlu sona ulaşıldı.

Tahran’da bir araya gelen taraflar, bir süredir yaşanmakta olan sorunları ortadan kaldırdı.

ATR 72-600 tipi 20 adet uçak önümüzdeki günlerden itibaren Iran Air’e teslim edilmeye başlanacak.

ATR’nin, Fransa’nın Toulouse kentindeki fabrikasında aylardır teslim edilmeyi bekleyen ilk uçağın önümüzdeki bir kaç gün içerisinde İran’a gönderilmesi bekleniyor.

Bunun hemen ardından, yine üretim bandından çıkmış olan üç ATR 72-600 daha Iran Air’e teslim edilecek.

Neticede ATR, ambargoların kaldırılmasından sonra İran’ın anlaşma imzaladığı üçüncü Batı’lı uçak üreticisi oldu.

Hatırlanacağı üzere İran daha önce de Airbus ve Boeing’e bir hayli yüklü miktarda uçak siparişi vermişti.

Iran Air_ATR 72-600_aircraft_new order_siparis_Feb 2016
Iran Air – ATR 72-600

İran ile ATR aslında 2016 yılının Şubat ayında el sıkışmıştı.

Anlaşma çerçevesinde; Iran Air, liste fiyatına göre değeri 1 milyar Euro olan anlaşma çerçevesinde, 20 adet kesin ve 20 adet opsiyon olmak üzere, toplam 40 adet ATR 72-600 siparişi vermişti.

Bir İtalyan – Fransız ortaklığı olan ATR şirketi tarafından üretilen, 90 koltuk ve aşağısında kapasiteye sahip olan bölgesel uçaklar, bu segmentte son yıllarda iyi bir satış performansı sergiliyor.

1,6 milyon km2 yüzölçümüne (Türkiye’nin iki katı) ve 78 milyon nüfusa sahip İran‘da, iç hat uçuşlarının yaygınlaştırılmasına büyük ihtiyaç bulunuyor.

Iran Air’in halihazırda 25 iç hat noktasına sefer yaptığı düşünüldüğünde, filoya yeni katılacak ATR 72-600 tipi uçaklarla birlikte bu sayının hızla artacağını tahmin ediyoruz.

Günümüzde orta büyüklükteki jet yolcu uçaklarıyla sefer yapmanın mümkün olmadığı bir çok havalimanı, bölgesel uçaklar sayesinde hava bağlantısına kavuşabilir.

Kısaca hatırlamak gerekirse; Pratt & Whitney 127M tipi motorların kullanıldığı ATR 72-600’lerin koltuk kapasitesi 68-78 koltuk arasında değişiyor.

ATR 72-600’ler, tam dolu bir biçimde 1.600 km menzile sahip.

İran’ın Yeni Uçakları

Airbus’la imzalanan anlaşmanın ardından ilk olaran A321 tipi bir uçak, Iran Air’e teslim edilmişti.

Bunun ardından, geçtiğimiz Mart ayının başlarında, Iran Air’in ilk yeni nesil geniş gövdeli uçağı, A330-200 filoya katılmıştı.

İran bunlarla da yetinmemiş; Boeing’den verdiği siparişin ilk uçağını teslim almak için 2018 yılını beklemek yerine, THY’nin almaktan son anda vazgeçtiği Boeing 777-300ER tipi bir uçağı önümüzdeki aylarda ülkeye getirmek için gerekli adımları atmıştı.

Aslında TC-LJK kuyruk koduna sahip olan ve THY renklerine boyanmış olan uçak, önümüzdeki günlerde Iran Air renklerine boyanacak ve EP-IQA tesciliyle Mayıs ayında teslim edilecek.