Lufthansa ve Austrian, İnternet Hizmetini Yaygınlaştırıyor

Lufthansa ve Austrian Airlines gelecek aylarda, kısa ve orta menzilli uçuşlarda kullandıkları uçaklarda da internet bağlantısı hizmeti sunmaya başlayacak.

Böylece uzun menzilli uçuşlardan sonra, Avrupa içerisinde seyahat eden yolcular da, bulutların üzerinden email veya sosyal medya mesajı gönderip, istedikleri videoyu seyretme fırsatına kavuşacak.

Uçakta hızlı internet bağlantısı projesi çerçevesinde Lufthansa, 2016 yılı içerisinde Avrupa Havacılık Güvenlik Kurumu’ndan (European Aviation Safety Agency – EASA,), Airbus A320 tipi uçakları için gerekli sertifikayı almıştı.

Önümüzdeki günlerde Lufthansa ve Austrian filosundan beşer adet A320 tipi uçakta internet testleri başlayacak.

Bu uçaklarla seyahat edecek olan yolculara internet bağlantısı ücretsiz olarak sunularak kullanıcı davranışları gözlemlenecek ve söz konusu hizmet daha da geliştirilecek.

2017 yılının ilk çeyreğinde, Lufthansa filosundaki internet bağlantılı A320 sayısı 20’ye yükselecek.

2018 yılının ortasına kadar tüm A320 filosunun bu şekilde donatılması hedefleniyor.

Austrian Airlines filosundaki toplam 31 adet A320’nin tamamının ise önümüzdeki Nisan ayının sonuna kadar tamamlanacağı belirtiliyor.

Lufthansa’nın düşük maliyetli taşıyıcı markası olan Eurowings’in filosunda da benzer bir girişim yaşanacak.

69 adet uçak üzerinde Mart ayının sonunda başlayacak çalışmalar, 2017 yılının yaz aylarında tamamlanacak.

Yolcular, internet bağlantısı olan uçaklarda kendi mobil cihazlarını kullanarak online olabilecek.

FlyNet markası ile sunulacak hizmetin üç farklı bağlantı kalitesi bulunacak:

  • FlyNet Message: yolcular sadece email, iMessage ve WhatsApp mesajlaşma sistemlerini kullanabilecek (EUR 3 / uçuş)
  • FlyNet Surf: yolcular internette gezinebilecek (EUR 7 / uçuş)
  • FlyNet Stream: yukarıdaki uygulamaların yanı sıra video seyretmek de mümkün olacak (EUR 12 / uçuş)

İnternet bağlantısı satın almak isteyen yolcular ödemeyi kredi kartı veya PayPal ile yapabilecek.

Böylece, beğensek de beğenmesek de artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen internet, her an yanımızda olacak.

Lufthansa Group, uçaklarında kullanacağı internet hizmetini Inmarsat firmasında alacak ve bağlantı, şirketin Global Xpress (GX) adı verilen uydu ağı üzerinden sağlanacak.

Ka-band teknolojisinin kullanıcılacağı bağlantının hizmet sağlayıcısı ise Deutsche Telekom olacak.

Bahar aylarında 100 kadar uçak internet bağlantısına kavuşurken, buna ilişkin tüm teknik altyapı dönüşüm işlemleri Lufthansa Technik tarafından gerçekleştirilecek.

Söz konusu işlem süresince her bir uçak dört gün kadar yerde yatacak.

Bunun yanı sıra, BoardConnect adı verilen ve daha önce Havayolu 101’de de ele aldığımız içerik sağlama platformu da, grubun kısa – orta menzilli uçak filosunda bulunacak.

Bilindiği üzere yolcular yine kendi mobil cihazları ile BoardConnect’teki film, TV programı, radyo programı, sesli kitap, müzik ve oyun gibi içeriklere, uçak üzerine yerleştirilmiş olan bir sunucu üzerinden ulaşabiliyor.

Lufthansa aslında, 15 Ocak 2003 tarihinde uzun menzilli uçuşlarında internet hizmeti sunarak bir ilke imza atmıştı.

Ancak gerek teknolojik yetersizlikler ve gerekse internet kullanımının o tarihlerde günümüzdeki kadar vazgeçilmez olmaması, “Connexion by Boeing” adlı hizmetin 2006 yılında tamamen iptal edilmesiyle sonuçlanmıştı.

2010 yılının sonundan itibaren uzun menzilli uçuşlarında yeniden internet bağlantısı sağlamaya başlayan Lufthansa, 2015 yılının Haziran ayına gelindiğinde, FlyNet adını verdiği bu hizmeti 107 adet uçaktan oluşan tüm uzun menzil filosuna yaygınlaştırmıştı.

Lufthansa Group bünyesindeki bir diğer şirket olan Swiss ise, yakın bir geçmişte filoya katılmaya başlayan Boeing 777 tipi uçaklarında internet bağlantısı sunar hale gelmişti.


Posted

in