Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific, ticarî stratejisini baştan aşağıya yeniliyor.
Şirketin son 20 yıl içerisinde gerçekleştireceği en kapsamlı yeniden yapılanma çalışması olacağı belirtilen proje çerçevesinde Cathay Pacific, 2017 yılının ortasına kadar yedi ana parçaya ayrılacak:
Müşteri, operasyon, ticaret, insan kaynakları, kargo, finans ve strateji ve bilişim teknolojileri.
Bunun yanı sıra bazı kısa menzilli uçuÅŸlar, geçtiÄŸimiz yıl “Cathay Dragon” markası altında hizmet vermeye baÅŸlayan alt ÅŸirkete devredilecek.
30.000’den fazla çalışana bir e-mail mesajı ile duyurulan yeniden yapılanma süreci sonucunda daha hızlı, daha sade ve daha basit bir organizasyon yapısı elde edilerek, iÅŸ yapış ÅŸekillerinde büyük deÄŸiÅŸikliklere gidileceÄŸi vurgulandı.
Yapılması planlanan değişikliklerin, yolcuya sunulan hizmetin kalitesinde ise kesinlikle olumsuz yönde bir sonuca yol açmayacağının altı özellikle net bir biçimde çiziliyor.
Bu çerçevede şirket içerisindeki bazı pozisyonlar tamamen kaldırılıp diğer bazıları yeniden tanımlanırken, ihtiyaca yönelik olarak da yeni pozisyonların açılacağı belirtildi.
Söz konusu proje sonucunda, henüz sayı belli olmamakla birlikte, işten çıkarmaların da yaşabileceği gelen haberler arasında.
Cathay Pacific, bölgesinde maruz kaldığı düşük maliyetli taşıyıcı rekabetinin yanı sıra, uzun menzilde de farklı bir çok taşıyıcı ile dişe diş mücadele ediyor.
Körfez’deki taşıyıcıların GüneydoÄŸu Asya pazarına arz ettiÄŸi kapasitenin son 10 yıl içerisinde dramatik bir biçimde artması, Cathay’ı bir hayli zorlamakta.
Son olarak 2016 yılının Aralık ayında Çin ile Avustralya’nın imzaladığı “açık semalar” anlaÅŸması, bu pazarda faaliyet gösteren özellikle Çinli havayolu ÅŸirketlerinin elini kuvvetlendirirken, Hong Kong’un Çin – Avustralya arasında bir aktarma noktası olma niteliÄŸine darbe vuracak gibi görünüyor.
Dolayısıyla, şirketin dönüştürülerek, önümüzdeki yıllara hazır hale getirilmesi hedefleniyor.
Hatta kulislerde konuÅŸulan bir baÅŸka iddiaya göre, Cathay Pacific’in Air China’ya satılması da gündemde.
Halihazırda Cathay’ın %30 oranındaki hissesi Air China’ya ait durumda.
Görünen o ki, ABD ve Avrupa’nın ardından havayolu sektöründeki köklü deÄŸiÅŸim ve dönüşüm olgusu, GüneydoÄŸu Asya’nın da kapısını çalmış durumda…