Ryanair, “Uzun Menzil” Pazarına Girmek İçin Gün Sayıyor

Michael O’Leary

2016 yılı içerisinde 117 milyon yolcuya hizmet vererek büyük bir rekora imza atan Ryanair, uzun menzil (long haul) pazarına giriş yapmak için gün sayıyor.

Hatırlanacağı üzere, Ryanair CEO’su Michael O’Leary bundan iki sene kadar önce yaptığı bir açıklamada, Air France, British Airways, Lufthansa gibi Avrupalı network taşıyıcıların, Avrupa içi kısa menzilli havayolu pazarından çekilerek, uzun menzile odaklanabileceğini belirtmişti.

O’Leary ayrıca, Ryanair ve easyJet gibi düşük maliyetli taşıyıcıların, söz konusu network taşıyıcılar için bir “feeder” yani “besleyici” havayolu işlevi görebileceğini sözlerine eklemişti.

Michael O’Leary, söz konusu açıklamasını takip eden aylarda (Ağustos 2015) yaptığ bir açıklamada, besleyici havayolu projesi ile ilgili olarak IAG, Aer Lingus ve TAP Portugal ile görüşmelere başladıklarını duyurmuştu.

Aer Lingus ile Dublin, IAG ile İngiltere ve TAP ile Portekiz hatlarında işbirliği yapılması düşünülüyordu.

Besleyici havayolu tâbiri, yolcuların hub konumundaki bir havalimanına getirilerek uzun mesafeli uçuşlarını bu noktadan yapmaları amacıyla kısa mesafeli bir çok hattan toplanması için kullanılıyor.

O’Leary’ye göre önümüzdeki 5-10 sene içerisinde, yukarıda belirttiğimiz bayrak taşıyıcı firmalar, Avrupa iç hat pazarından tamamen silinecek.

Network taşıyıcılar tamamen kârlı durumdaki uzun menzilli hatlarına odaklanacaklar.

Ryanair, “Uzun Menzil” Pazarına Girmek İçin Gün Sayıyor

Ryanair_cabin-crew_new uniform_2015Yapılan görüşmeler sonucunda Ryanair, İrlanda merkezli bir diğer havayolu şirketi olan Aer Lingus ve geçtiğimiz günlerde kendisine transatlantik pazarında yer edinmeyi başaran Norwegian ile uzun menzilli hatlarda işbirliğine gideceğini açıkladı.

Ryanair, söz konusu iki havayolu şirketi ile teknik altyapı çalışmalarına devam ediyor.

Böylelikle yolcuların, Ryanair web sitesinden, mesela Norwegian tarafından icra edilecek bir ABD uçuşu için bilet satın alması mümkün hale gelecek.

Basit bir örnek vermek gerekirse; Ryanair ile Avrupa’nın dört bir yanından Londra Gatwick Havalimanı’na taşınacak yolcular, burada Norwegian ile ABD’nin Boston veya Los Angeles kentlerine seyahat etme fırsatını bulacak.

Ayrıca bu havayolu şirketleri arasında transfer yapacak yolcuların bagajları da sorunsuz bir biçimde uçaklar arasında aktarılabilecek.

Bir çok kişiye bu durum çok normal gibi gelebilir ama Ryanair’in iş modelinde aktarmalı yolcu gibi bir kavram olmadığından, ilk defa denenecek bu uygulamanın sorunsuz bir biçimde hayata geçirilmesi, yapılmak istenen işbirliğinin imajı açısından son derece kritik bir öneme sahip bulunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ryanair COO’su David O’Brien, başlatmayı düşündükleri bu yeni modelle, özellikle bayrak taşıyıcı şirketlerin birer aktarma merkezi olarak kullandıkları hub konumundaki havalimanlarındaki statükoyu da sarsacaklarını iddia ediyor.

O’Brien, söz konusu bayrak taşıyıcıların, hub’larında ciddi indirimlere ve teşvik geri ödemelerine (kick-back) sahip olduklarının ve Ryanair olarak tam da bu sistemin ortasına gireceklerinin altını çiziyor.

David O’Brien ayrıca, uzun menzil pazarı ile ilgili olarak diğer bazı havayolu şirketleriyle de görüşmeye devam ettiklerini sözlerine ekliyor.

Ryanair ile Norwegian ve Aer Lingus arasındaki işbirliğinin ne zaman başlayacağı konusunda ise net bir bilgi verilmiyor.

Tabii bu noktada, yine 2015 yılında kamuoyuna duyurulan ve Ryanair’in geniş gövdeli uçaklarla transatlantik pazarında faaliyet göstermek istediğine dair haberleri de zihnimizin bir kenarında tutmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Görünen o ki Ryanair, 2020’li yıllarda artık sadece Avrupa’nın değil, dünyanın havayolu şirketi olma yönünde hızlı bir biçimde ilerliyor.

Comments

One response to “Ryanair, “Uzun Menzil” Pazarına Girmek İçin Gün Sayıyor”