Airbus_A320neo_on_tarmac

Qatar Airways, A320neo’daki Motor Tercihini Değiştiriyor

Doha merkezli havayolu şirketi Qatar Airways, Airbus A320neo uçakları için CFM LEAP 1-A motorlarına geçecek.

2016 yılı Airbus ile Qatar Airways arasında oldukça gergin geçen bir yıl oldu.

Avrupalı üreticinin yıllardır en büyük müşterilerinden biri olan Doha merkezli havayolu, Airbus’ın en yeni modeli A320neo için 50 adet sipariş vermiş, uçağın ilk müşterisi olmuştu.

Ancak uçağın Pratt & Whitney PW1000G motorlarında yaşanan sorun nedeniyle sipariş verdiği uçakları zamanında alamayan Qatar’ın tepkisi sert olmuştu.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Qatar Airways Grubu CEO’su Akbar Al Baker, A320neo’nun motorlarıyla ilgili bir çok sorun olduğunu belirterek, bu uçakları bu haliyle teslim almayı reddetti.

Al Baker, bu olayda Airbus’ın sorumluluğu olmadığını belirtirken, tepkisinin motor üreticisine yönelik olduğu açıktı.

Dün Doha’da Bloomberg’e konuşan Akbar Al Baker, Airbus ile 7.8 milyar dolarlık A320neo siparişi konusunu sonuca bağlamak istediklerini belirtirken olumlu bir dil kullandı.

A321neo için 16, A320neo modeli için 34 adet olmak üzere toplam da 50 uçak siparişi veren Qatar Airways, Pratt & Whitney PW1100G motorlara sahip 4 adet A320neo siparişini iptal etmişti.

Qatar, şimdi uçak siparişlerine bağlı kalırken, Pratt & Whitney motor siparişlerini iptal ederek CFM LEAP-1A  motorlarını almaya hazırlanıyor.

Yeni CFM motorlara sahip A320neo uçaklarının havayoluna teslimatına 2018 yılında başlanılması planlanıyor.

Akbar Al Baker, Boeing’e verdikleri 60 adetlik 737 MAX 8 siparişine de açıklık getirdi.

Baker, bu uçakları yüzde 49’una ortak oldukları İtalyan Meridiana Havayolları’nın büyümesi için kullanılacağını, ayrıca Boeing ve Airbus’tan bu havayolu için geniş gövdeli uçaklar almayı düşündüklerini de bildirdi.


Posted

in

,