Havayolu Sektöründe “Cause Marketing” Uygulamaları

JetBlue - "Soar with reading"
JetBlue – “Soar with reading”

“Cause Marketing” veya Türkçe’deki söylenişiyle “Sebep İlişkili Pazarlama”, kâr amaçlı işletmelerle, kâr amacı gütmeyen işletmelerin ortaklaşa gerçekleştirdikleri pazarlama faaliyetlerine verilen addır.

Bu kavram bazen daha geniş bir biçimde, sosyal fayda amaçlı yapılan tüm pazarlama faaliyetleri için de kullanılmaktadır.

Havayolu sektöründe de bir çok firma, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri çerçevesinde buna benzer çalışmalara imza atıyor.

JetBlue

ABD’nin önde gelen havayolu şirketlerinden JetBlue, cause marketing kavramının en fazla hakkını verenlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

jetblue_soar-with-reading_001JetBlue, 2011 yılından bu yana, Soar with Reading adını verdiği kampanya ile, maddi yetersizlikler sebebiyle kitaplardan uzak kalan çocuklara ulaşmaya çalışıyor.

Şirket bu kampanyada, dünyanın en büyük basım evi Random House ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan FirstBook ile birlikte hareket ediyor.

Şimdiye kadar 1,75 milyon USD değerinde kitap dağıtılan Soar with Reading kampanyasında, düşük gelir seviyesine sahip olan bölgelerdeki okullara çocukların ücretsiz kitap alabileceği otomatlar da yerleştiriliyor.

Konuya daha geniş perspektiften baktığımızda ise JetBlue Foundation adlı vakfı görüyoruz.

2013 yılında kurulan JetBlue Foundation özellikle havacılıkla ilgili eğitim konularına odaklanıyor.

Delta Air Lines

Delta_Breast Cancer_BCRF_plane_aircraftCause Marketing konusunda sistematik bir biçimde çalışan bir diğer havayolu şirketi ise Delta Air Lines.

Delta, meme kanserinin önlenmesi ve tedavisi konusunda Breast Cancer Research Foundation (BCRF) ile çalışıyor.

2005 yılından bu yana devam işbirliği çerçevesinde Delta çalışanları, onların akrabaları ve yolcular, BCRF için 11 milyon USD tutarında bağış yaptılar.

Bu bağışlar özellikle meme kanseri tedavisine ilişkin araştırmalar ve bu konudaki farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmalarda kullanılıyor.

Havayolu sektöründeki Cause Marketing uygulamalarına daha bir çok örnek verilebilir.

Ancak belli bir program çerçevesinde ve uzun soluklu olanlar, her zaman için amacına daha fazla hizmet edecek ve klasik bir pazarlama faaliyetinin ötesine geçerek, şirketlerin ait oldukları toplumlara büyük faydalar sağlayacaktır.


Posted

in