Geçtiğimiz hafta sonu Havayolu 101 ekibi olarak, Havayolu 101’in fikir ve isim babası Sayın Altan Büyükyılmaz‘ı ziyaret etmek amacıyla Zürih’teydik.
Bu vesileyle, bir çok açıdan sektörde örnek olarak gösterilen Zürih Kloten Havalimanı’nı da yakından inceleme fırsatı bulduk.
Zurich Airport AG tarafından işletilmekte olan Zürih Havalimanı (IATA: ZRH, ICAO: LSZH), İsviçre’nin en büyük havalimanıdır.
Havalimanı, kent merkezinin 13 km kadar kuzeyinde yer almaktadır.
Swiss International Air Lines‘ın hub’ı konumundaki Zürih Havalimanı, bir hava ulaşım noktası olmasının ötesine geçmeyi başararak, İsviçre ve komşu ülkelerin yakın bölgeleri için adeta dünya ile bağlantı merkezi haline gelmiştir.
1990’lı yıllarda bir rüzgâr gibi esen Swiss Air’in performansı sayesinde, Zürih Havalimanı, 2000 yılında 22,7 milyon yolcuya ev sahipliği yapmıştır.
Ancak Swiss Air’in 2001 yılında iflas etmesinin ardından yeniden yapılanmayla geçen yıllar boyunca, havalimanının yolcu sayısı olumsuz açıdan etkilenmiştir.
Yolu Zürih Havalimanı’na düşen yolcuların sayısı ancak 2010 yılında, on yıl önceki seviyeyi aşabilmiştir. 2015 yılında ise bu sayı, 26,3 milyon mertebesinde gerçekleşmiştir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Zürih Havalimanı bir çok açıdan örnek olarak gösterilmektedir.
Havalimanı – demiryolu bağlantısı, bu havalimanında adeta zirve noktaya ulaşmaktadır.
Sık bir biçimde icra edilen Zürich S-Bahn (tramvay) seferlerinin yanı sıra InterRegio, InterCity ve Eurocity demiryolu hatları da Zürih Havalimanı’ndan geçmektedir.
Basel, Bern, Biel/Bienne, Brig, Cenevre, Konstanz, Lozan, Lucerne, Münih, Romanshorn, St. Gallen ve Winterthur’a, bu havalimanından kolayca ulaşmak mümkündür.
Buna ilave olarak, havalimanı ile Zürih Garı arasında saatte 13 sefer yapılarak, intermodal ulaşım şekline son derece güzel bir örnek verilmektedir.
Trenden inen Swiss, easyJet ve Vueling yolcuları, daha terminalin ana bölümünde yer alan check-in bölgesine geçmeden, hemen istasyon çıkışında bulunan bankolarda check-in işlemlerini hızlı bir biçimde gerçekleştirme imkânına sahip.
Yine, otopark ile terminal arasındaki geçişlerin de kolay bir biçimde yapılabilmesine özen gösterilmiş.
Zürih Havalimanı, yeme-içme alanlarının tasarımı ve terminal içerisindeki dağılımı dikkat çekmektedir.
Havalimanında, “Food Court” olarak adlandırılan yerlerin yanı sıra, gayet iyi bir biçimde konumlandırılmış lüks restoranlara da rastlamak mümkün.
Burayı farklı kılan bir diğer özellik, İsviçre’de pazar günleri genelde dükkânların kapalı olmasından kaynaklanıyor.
Kent merkezindeki hemen hemen tüm dükkân ve restoranlar pazar gününü dinlenerek geçirirken, Zürihliler alış veriş ve yemek yemek için Zürih Havalimanı’na akın ediyor.
Bu yüzden, terminalin kara tarafı (pasaport kontrolünden geçmeden önceki kısım), gerek alış veriş ve gerekse yemek yenebilecek yerler açısından, dünyadaki emsallerinden çok daha gelişmiş durumda.
İşte Zürih Havalimanı’ndan sizler için derlediğimiz bir kaç kare…
Comments
One response to “Zürih Kloten Havalimanı”