Qatar Airways’ten 100 Uçaklık Dev Sipariş

Doha merkezli Qatar Havayolları, bir kaç haftadır merakla beklenen yüklü miktardaki uçak siparişini nihayet açıkladı.

Havayolu, Amerikalı imalatçı Boeing’e, liste fiyatı 18,6 milyarı doları bulan 100 uçaklık sipariş verdi.

Bu sipariş havayolunun tarihindeki en büyük uçak alımını oluşturuyor.

Qatar Airways - Boeing 787
Qatar Airways – Boeing 787

Oneworld üyesi şirket 30 adet Boeing 787-9 ve 10 adet Boeng 777-300ER kesin siparişinin yanısıra  60 adet 737 MAX 8 alımı için de iyi niyet mektubu imzaladı.

Söz konusu uçak alım anlaşmasını Qatar Havayolları Grubu CEO’su Akbar Al Baker, Boeing Ticari Uçaklar Başkanı Ray Conner ve Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken Washington kentinde birlikte açıkladı.

Boeing’in kendileri için çok değerli bir ortak olduğunu kanıtladığını söyleyen Al Baker, “Bugün imzaladığımız anlaşma ile, Boeing’in kaliteli uçaklarına duyduğumuz güveni ispatladık” dedi.

Qatar Airways’in tarihinin en büyük uçak siparişi vermesinin, ABD’nin üç büyük havayolu United, American ve Delta Havayolları ile Amerika uçuşlarında sorun yaşadığı bir dönemde gelmesi dikkat çekti.

Her üç havayolu da Qatar’ın yanı sıra, Etihad ve Emirates gibi Körfez ülkeleri havayollarını hükümetlerinden haksız yere sübvansiyon almakla itham ediyordu.

Amerikan yönetimi bu iddiaları araştıracağını söylemekle yetinmiş, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri sivil havacılık otoritelerinin yetkilileriyle bir kaç resmî toplantı düzenlemekten başka bir adım atmamıştı.


Posted

in

,