Ryanair - Boeing 737 - Bologna Airport (June 2015)

Ryanair, Sırbistan Pazarına Girdi

Ryanair tarafından Niş Havalimanı'na gerçekleştirilen ilk uçuş. (4 Eylül 2016)
Ryanair tarafından Niş Havalimanı’na gerçekleştirilen ilk uçuş. (4 Eylül 2016)

Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli taşıyıcısı olan Ryanair, 4 Eylül 2016 tarihinde başlattığı Berlin Schönefeld – Niş uçuşlarıyla, Sırbistan pazarına giriş yaptı.

Sırbistan böylece, Hırvatistan ve Karadağ’ın ardından, Ryanair’in uçuş ağına katılan üçüncü “eski Yugoslavya” ülkesi oldu.

Berlin – Niş arasında icra edilen ilk uçuşta uçağın kumandası Vladimir Milićević adlı bir Sırp pilottaydı.

Belgrad’ın ardından ülkenin ikinci büyük meydanı konumundaki Niş Büyük Konstantin Havalimanı (IATA: INIICAO: LYNI) için bu uçuş oldukça büyük önem taşıyor.

Zira 2015 yılında sadece 36.000 civarında yolcuya ev sahipliği yapan Niş Havalimanı’na halihazırda Wizz Air dışında sefer yapan büyük havayolu şirketi bulunmuyor.

Wizz Air’in katkısıyla, Niş Havalimanı’ndaki yolcu sayısının 2016 yılında 75.000 civarına yükseleceği tahmin ediliyor.

Ryanair tarafından Niş Havalimanı'na gerçekleştirilen ilk uçuş. (4 Eylül 2016)
Ryanair tarafından Niş Havalimanı’na gerçekleştirilen ilk uçuş. (4 Eylül 2016)

Ryanair’in önümüzdeki aylarda, Berlin’in yanı sıra Weeze (Düsseldorf), Bratislava ve Bergamo kentlerinden de Niş’e sefer başlatmayı planladığı düşünüldüğünde, Niş’teki yolcu sayısında oransal bazda büyük bir artış yaşanması beklenebilir.

Ryanair, Avrupa’daki dört noktadan Niş’e haftalık sekiz frekansla operasyon gerçekleştirip yılda yaklaşık 120.000 yolcu taşımayı hedefliyor.

Ryanair CCO’su David O’Brien Niş hattının açılışı sebebiyle yaptığı açıklamada, “Sırbistan pazarına girip girmemek konusunda uzun bir süredir değerlendirmelere devam ettiklerini; Berlin – Niş hattındaki rezervasyon sayısını gördükten sonra Sırbistan pazarının büyük bir potansiyele sahip olduğuna inandıklarını” belirtti.

Yukarıda belirttiğimiz hatlara ilave olarak Ryanair, 2017 yılı yaz döneminde Malta ile Niş arasında uçuş yapmaya hazırlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Sırp ve Maltalı yetkililerin görüşmeleri devam ediyor.

Niş Havalimanı ayrıca ülkemizden Pegasus’un yanı sıra Avrupa’nın önde gelen diğer düşük maliyetli taşıyıcıları easyJet, Norwegian Air Shuttle ve Eurowings ile de yeni uçuşlar için müzakereler gerçekleştiriyor.

Bu noktada, yeni havayolu şirketlerini cezbetmek amacıyla havalimanı yönetiminin yolcu başına tahsil ettiği vergiyi 3 Euro’ya kadar düşürdüğünü hemen hatırlatalım.

Ryanair’in Türkiye Seferleri Ne Zaman Başlayacak?

Ryanair - Boeing 737 - Bologna Airport (June 2015)
Ryanair – Boeing 737 – Bologna Airport (June 2015)

Oldukça büyük hedefleri bulunan Ryanair’in Türkiye seferlerine ne zaman başlayacağı da sıkça sorulan soruların başında geliyor.

2014 yılının Mart ayında Ryanair’in, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye sefer yapabilmek için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurduğu ileri sürülmüştü.

İstanbul’un yanı sıra İzmir, Antalya, Bodrum ve Dalaman, Ryanair’in uçuş planladığı diğer destinasyonlar olarak zikredilmişti.

Ancak o tarihten günümüze, bu konuda herhangi bir gelişme olmadı.

Ryanair’in ülkemize güçlü bir giriş yapabilmesi için belki de öncelikle, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 25 Mart 2010 tarihinde parafe edilen Yatay Havacılık Anlaşması’nın imza süreci ve Yatay Anlaşma kapsamında yaşanan gelişmeler sonucunda Türkiye’nin Avrupa Birliği havacılık yapılarına tam entegrasyonunun sağlanması gerekiyor.

Comments

One response to “Ryanair, Sırbistan Pazarına Girdi”