Air Serbia Airbus A330 (YU-ARA)

Air Serbia, New York Seferlerine Başladı

Air Serbia Airbus A330 (YU-ARA)
Air Serbia Airbus A330 (YU-ARA)

Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air Serbia, bu sabah yapılan bir törenle Belgrad – New York seferlerine başladı.

Bu tarihi gelişme, Belgrad ile New York arasında efsanevî havayolu şirketi JAT tarafından gerçekleştirilen son New York seferinin 24 sene sonrasına denk geliyor.

JU500/501 sayılı Belgrad – New York seferleri haftanın beş günü icra edilecek ve bu uçuşlarda, Etihad Airways’ten alınarak, Air Serbia filosuna geçtiğimiz haftalarda katılan Airbus A330-200 (YU-ARA) tipi uçaklar kullanılacak.

Şirketin bu yeni uçakları 254 koltuk kapasitesine sahip.

Cuma ve Cumartesi günleri ise Belgrad’tan kalkış saat 12:55 olurken, New York’tan dönüşler saat 19:30’da yapılacak.

Şu an itibarıyla bu hatta yapılan satışların %60 oranındaki bölümünün ABD kaynaklı, %35’lik bölümünün ise Sırbistan kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Air Serbia: Belgrad - New York hat açılış töreni (23 Haziran 2016)
Air Serbia: Belgrad – New York hat açılış töreni (23 Haziran 2016)

ABD’de yaşayan Sırp diyasporasının bu yeni sefere daha ilk günden rağbet gösterdiğini söylemek sanırım yanlış olmayacak.

Air Serbia’nın New York seferleri zaman içerisinde, ABD ile Balkanlar’ın diğer kentleri arasında seyahat edecek yolcular için de iyi bir seçenek olabilir.

Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri Belgrad’tan sabah saat 07:30’da kalkacak uçağın dönüş seferinin saati ise 14:40.

Air Serbia yönetimi, başlayan New York seferlerini, şirketin yeniden yapılanma sürecinindeki yeni bir aşamanın başlangıcı olarak kabul ediyor.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde art arda yapılan hat açılışlarıyla Hamburg, Ohrid, Kiev ve Saint Petersburg kentleri de Air Serbia’nın uçuş ağına dahil olmuştu.

Bu arada Air Serbia, A330 tipi ilk uçağına, dünyaca ünlü Sırp bilim adamı Nikola Tesla‘nın adını verdi.

Bilindiği üzere Tesla, 1884 yılında New York’a göç etmiş ve hayata veda ettiği 1943 yılına dek bu kentte yaşamıştı.

Etihad Airways’in Payı Büyük

Etihad Airways Partners_CabinCrew
Etihad Airways Partners – Cabin Crew

24 sene aranın ardından Belgrad – New York seferlerinin yeniden başlatılmasında, 2013 yılının Ağustos ayında, o zamanki adıyla JAT’ın %49 oranındaki hissesini satın alan ve şirketi “Air Serbia” adı altında baştan aşağıya yenileyen Etihad Airways’in payı büyük.

Air Serbia ilk uçuşunu, 26 Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirmiş; filo, A319 ve A320 tipi uçaklarla güçlendirilerek, uçuş ağı yeniden yapılandırılmıştı.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, New York hattında kullanılacak olan Airbus A330-200 tipi uçak Etihad Airways’ten kiralandı.

Sırp pilotlar, Etihad Airways Partners çatısı altındaki bir başka havayolu şirketi olan Alitalia’nın Roma’daki eğitim merkezinde tip eğitimi aldı.

Sırp kabin memurları ise Abu Dabi’deki Etihad Airways Academy’de eğitim gördü. Tıpkı Etihad Airways’te olduğu gibi Air Serbia’nın uzun menzilli uçuşlarında da “Flying Nanny” (Uçan Dadı) hizmeti olacak.

Uçağın bakım ve onarım işlemleri, Air Berlin ve Etihad’ın tesislerinde ortaklaşa gerçekleştirilecek.

JAT: Dünya Sivil Havacılık Tarihinde Bir Yaprak

McDonnell Douglas DC-10
McDonnell Douglas DC-10

Yugoslavya’nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi JAT ilk olarak 1927 yılında Aeroput adıyla kurulmuş ve ilk seferini bundan bir yıl sonra Belgrad – Zagrep arasında yapmıştı.

1930 gibi erken bir tarihte yurt dışı seferlere başlayan şirketin uçuş ağına Viyana, Graz ve Selanik kentleri dahil olmuştu.

1970 yılında Avustralya ve Kanada’ya charter seferleri başlatan JAT, 1975’te de ilk uzun menzilli tarifeli hattını açmıştı:

Belgrad (BEG) – Karaçi (KHI) – Singapur (SIN) – Sydney (SYD)

1987, JAT için bir rekor yılı olmuş ve taşınan yolcu sayısı 4,5 milyona ulaşmıştı. (Aynı yıl THY’nin yolcu sayısı 3,6 milyon civarındaydı)

1990 yılında ise ABD uçuşlarındaki yolcu sayısı yıllık 180.000’e yükselmiş; 61 uluslararası noktaya sefer yapılır hale gelinmişti.

Ancak 1991 yılında Yugoslavya’da başlayan iç savaş her şeyi alt üst etmiş ve aradan geçen 20 yılın ardından JAT, Sırbistan devleti tarafından bir an önce elden çıkarılmaya çalışılan, istenmeyen bir evlat durumuna düşmüştü.

2000’li yılların başlarında neredeyse 10 yıl boyunca JAT için müşteri aranmış, aralarında THY’nin bulunduğu bir çok şirketle görüşmeler yapılmıştı.

Comments

2 responses to “Air Serbia, New York Seferlerine Başladı”