Ryanair_Boeing 737_Bologna Airport

Ryanair Yılı Rekor Kârla Kapattı

Ryanair_Boeing 737_Bologna Airport
Ryanair – Boeing 737 – Bologna Havalimanı

Dünyanın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcılarından Ryanair, 2015-16 yılını rekor seviyede kârla kapattı.

Ryanair, 1 Nisan 2015 – 31 Mart 2016 dönemini kapsayan mâli yılda net kârını, bir önceki döneme göre %43 oranında artırarak 1,2 milyar Euro mertebesine yükseltirken; cirosunu da %16 oranında artırarak, 6,5 milyar Euro’ya çıkardı.

Net kâr marjı, %15’ten %19’a yükseldi.

Ryanair’in yıl boyunca hizmet verdiği yolcu sayısı %18 oranında yükselerek, 106 milyona ulaştı.

Yolcu doluluk oranı ise, beş puanlık bir artışla, %93 gibi inanılması güç bir orana çıktı.

Aynı dönemde ortalama bilet fiyatı %1 oranında azalarak 46,7 Euro’ya gerilerken, birim maliyetlerdeki düşüş %6 oranında gerçekleşti.

Aslına bakacak olursak, Ryanair’in net kârı çok daha yüksek bir miktara ulaşabilirdi. Ancak şirketin 2014 yılında yapmış olduğu hedging anlaşması çerçevesinde, 2015-16 dönemindeki akaryakıt alımları 90 USD/varil fiyatı üzerinden gerçekleşti.

Bu durum, petrol fiyatlarındaki dramatik düşüşün Ryanair’in bilançosuna yaptığı olumlu katkıyı sınırlandırdı.

Bununla birlikte Ryanair, 2016-17 dönemindeki akaryakıt ihtiyacının %95’lik bölümünü 62 USD/varil ve 2017-18 dönemindeki ihtiyacının %44’ünü 50 USD/varil fiyatı üzerinden hedge etmiş durumda.

Şirket, 2016-17 döneminde 1,38 milyar Euro – 1,42 milyar Euro arasında kâr etmeyi hedefliyor.

Ryanair ayrıca, bu yıl içerisinde teslim alacağı 52 yeni Boeing 737 ile birlikte filosunu, 380 uçağa yükseltmeyi planlıyor.

Hatırlanacağı üzere Ryanair, önümüzdeki 6 – 8 senelik dönem içerisinde yıllık net kârını 2 milyar Euro seviyesine yükseltmeyi hedefliyor.

Ryanair’in “Yaramaz Çocuk” İmajı Nasıl Değişti?

Geçtiğimiz aylarda CXNetwork’e bir mülakat veren Kenny Jacobs, “Always Getting Better” adlı program çerçevesinde Ryanair’in “yaramaz çocuk” imajını nasıl değiştirdikerini anlatmıştı.

Ryanair’in, olumlu ya da olumsuz, Avrupa’nın en çok bilinen markalarından bir tanesi olduğunu belirten Jacobs öncelikle, 2014 yılının başından itibaren tartışmalı PR çalışmalarını kaldırdıklarını belirtiyor.

Bu noktada akla, agresif içerikli reklamlar, Ryanair kabin personelinin yer aldığı takvim ve şirketin CEO’su Michael O’Leary’nin sınırları zorlayan çıkışları geliyor.

Şirketin web sitesinde geçtiğimiz aylarda devreye giren myRyanair uygulaması ile yolculara sağlanan kolaylıklar, son bir – iki yıl içerisinde açılan Twitter ve Facebook hesaplarının etkin bir biçimde kullanılması ve yolcu ilişkileri birimlerinin geliştirilmesi gibi hususlar, Ryanair’in hedeflediği imaj değişikliğine katkı sağlıyor.

Kenny Jacobs ayrıca, kullanmakta oldukları CRM yazılımı sayesinde, belli bazı profile sahip yolcularla bire bir iletişimde oldukları bilgisini de veriyor.

Kendilerini, Avrupa havacılığının Robin Hood’u olarak gördüklerini belirten Jacobs, düşük fiyat politikalarının her zaman devam edeceğini dile getiriyor.

Ryanair_new cabin interior_slimline seats_2016
Ryanair’in 2016 yılından itibaren kullanmaya başlayacağı yeni kabin içi tasarımı

Ryanair’de yaşanan değişimi, her noktada görmek mümkün.

Filoya yeni katılan uçakların içleri yeniden tasarlanıyor. Sarı rengin hâkim olduğu mevcut tasarım terkedilirken, Boeing’in “sky interior” konseptine geçiş yapılıyor. “Slimline” olarak tâbir edilen ince koltuklar, yolcuların beğenisine sunuluyor.

Kabin memurlarının üniformaları değiştirilip günümüz moda trendlerine uygun hale getirilirken, uçuş menüsü de değiştiriliyor.

Hemen olmasa da, gelecek yıllara yönelik olarak Ryanair uçaklarında internet bağlantısı sunulması da gündemde.

Web sitelerine gelen ziyaretlerin %95’inin direkt trafik niteliğinde olduğunu söyleyen Jacobs, bunun kendileri için çok büyük bir avantaj olduğunu, bu sayede Google reklamlarına ve web trafiği sağlayan diğer platformlara pek para harcamak zorunda kalmadıklarını belirtiyor.

Kenny Jacobs son olarak, önümüzdeki yıllarda havalimanlarının, nasıl daha yolcu odaklı bir ortama sahip olacağının iyice önem kazanacağına inandığını vurguluyor.

Ryanair Kârını İkiye Nasıl Katlayacak?

Ryanair_ceo_michael_olearyYukarıda da belirttiğimiz gibi Ryanair, önümüzdeki yıllarda kârını ikiye katlamayı hedefliyor.

Pek iyi; şirket bu iddialı noktaya nasıl ulaşacak?

Öncelikle büyümeye devam edilecek.

Almanya gibi son derece önemli bir pazar Ryanair’in büyüme listesinde ilk sırada yer alıyor.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında bir Açık Semalar (Open Skies) anlaşmasının imzalanması durumunda, Türkiye de, Ryanair’in uçuş ağına dahil olacak.

Bunun yanı sıra, Ryanair’in web sitesinin, Avrupa için bir seyahat portalına dönüştürülmesi; O’Leary’nin deyimiyle “Seyahatin Amazon.com’u” haline getirilmesi düşünülüyor.

Uçuş dışındaki satışlardan elde edilen tâlî gelirler (ancillary revenue), Ryanair’in toplam kazancı içerisinde %20-25 civarındaki payını korumaya devam ederken, yukarıdaki seyahat portalı dönüşümünün başarılması halinde, tâlî gelirlerin net kâra olan katkısının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Filosundaki 300’den fazla Boeing 737 ile Avrupa’daki (Fas dahil) 73 farklı merkezden 190 havalimanına seferler düzenleyen Ryanair, önümüzdeki bir yıllık dönem içerisinde 100 milyon yolcuya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. (380 adet yeni Boeing 737 siparişi bulunuyor)

Önümüzdeki 6 – 8 senelik dönem içerisinde ise net kâr iki katına çıkarılırken, yolcu sayının da 160 milyona yükseltilmesi hedefleniyor.

İşin güzel yanı, Ryanair kârını yatırımcılarıyla paylaşıyor.

Bu yıl içerisinde toplam 800 milyon Euro kâr payı dağıtacak olan şirket böylece, 2008 yılından bu yana yatırımcısına toplam 3,3 milyar Euro aktarmış olacak.

Düşük seyreden petrol fiyatları sayesinde önümüzdeki 12 – 18 ay boyunca havayolu şirketlerinin kâr etmeye devam edeceğini savunan Michael O’Leary, bu dönemin ardından ise kimin mayoyla, kiminse çıplak yüzdüğünün ortaya çıkacağını iddia ediyor.