Havayolu Şirketleri, Uçak İçi İkramın Kalitesini Artırmaya Devam Ediyor

Yolcu deneyimini geliştirmeyi hedefleyen havayolu şirketleri, uçak içi ikram konusundaki çalışmalara devam ediyor.

Sivil hava taşımacılığının ilk günlerinden bu yana, en kısa uçuşlarda dahi yolculara yiyecek-içecek ikramında bulunmak adeta uçak seyahatinin ayrılmak bir parçası haline gelmiş durumda.

Şu anda uçaklarda farklı farklı konseptlerde olmakla birlikte, her gün 4 milyon civarında yemek tüketiliyor.

Yolcu nezdinde farklılaşmanın belki de en kolay yöntemlerinden bir tanesi olması sebebiyle havayolu şirketleri, özellikle “premium” olarak tâbir edilen First ve Business Class yolculara sundukları ikramda hiç bir masraftan kaçınmıyor.

Ülkemizden Türk Hava Yolları, Ortadoğu’dan Emirates, Etihad ve Qatar Airways ve Güneydoğu Asya’dan Singapore Airlines ve Cathay Pacific, uçak içi ikram konusunda öne çıkan havayolu şirketleri.

Singapore Airlines_inflight meal_Sous vide Miso Simmered Beef Yamato-style
Singapore Airlines: Sous vide Miso Simmered Beef Yamato style

Singapore Airlines

Geçtiğimiz yıl Skytrax tarafından en iyi business class ikramı kategorisinde birinci olan Singapore Airlines, sağlıklı beslenme konusunda hassas olan first ve business class yolcularına özel seçenekleriyle dikkat çekiyor.

“Deliciously Wholesome” (Lezzetli ve Sağlıklı) başlığı altında sunulan bu yemekler, protein ve temel mineraller bakımından oldukça zengin. Bu konsept altındaki yemeklerin hazırlanmasında taze sebzeler, az yağlı et, balık, çekirdek, baharatlar ve garnitürler kullanılıyor.

Singapore Airlines’ın rakiplerine ciddi manada fark attığı bir başka ikram konsepti ise “Book the Cook” hizmeti.

Hatırlanacağı üzere bu hizmeti bizzat denemiş ve Havayolu 101’de paylaşmıştık.

Bilindiği üzere Singapore Airlines’ın bu uygulama kapsamında seçilmiş bazı hatlardaki First ve Business Class yolcuları, tercih ettikleri yemekler için ön sipariş verebiliyor.

Mesela şu günlerde Singapur çıkışlı olarak seyahat edecek bir Business Class yolcusunun önünde, yedi farklı dünya mutfağından toplam 46 seçenek bulunuyor.

Cathay Pacific: Traditional clay pot rice dish
Cathay Pacific: Traditional clay pot rice dish

Cathay Pacific

Cathay Pacific geçtiğimiz yıl Mandarin Oriental Hotel Group ile bir işbirliği yaparak, first class yolcularına sunduğu ikram içeriğini baştan aşağıya yenilemişti.

Kavun çorbası, bakır tencerede hazırlanmış pilac, yengeç havyarı gibi seçenekler, Cathay Pacific’in çok özel yolcularının beğenisine sunuluyor.

Cathay’da ayrıca 14 farklı çeşitte noodle çorbası bulunuyor.

Hong Kong’un sömürge dönemlerini hatırlamak isteyenler için de İngiliz kremalı çayı, meyvalı kurabiye ve çilek reçeli ile birlikte ikram ediliyor.

Şarap konusununda da hassas olan Cathay Pacific, Asya’daki beş şarap uzmanından bir tanesi olan Debra Meiburg ile anlaşmış durumda.

Emirates: The business class bar inside the Airbus A380
Emirates: The business class bar inside the Airbus A380

Emirates

Emirates geçtiğimiz yıl içerisinde first ve business class yolcularına Dom Perignon’dan seçenekler sunmaya başlamıştı.

Tütsülenmiş ördek, safranlı şeftali, somon füme, limonlu ve kimyonlu krem peynir gibi özel yiyecekler yine Emirates’in menüsünde yer alıyor.

Sağlıklı seçenekleri de bulunan Emirates, hazırlamış olduğu menülerde doymuş yağ ve aşırı şekerden kaçınıyor.

Bilindiği üzere Emirates’in Airbus A380 tipi uçaklarında ayrıca, deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikle sosyalleşmek için ayrı bir bar bölümü yer alıyor.

Etihad Airways

The Residence adını verdiği ve Airbus A380 tipi uçaklarında sunduğu çok özel hizmetiyle geçtiğimiz yıl dikkatleri üzerine toplayan Etihad Airways, bu bölümde seyahat edecek yolcularına hizmet eden personelini Savoy’da eğitiyor.

Bu bölümdeki yolcuların ayrıca yiyecek-içecekten sorumlu özel bir de şefi bulunuyor.

Emirates’de olduğu gibi Etihad’ın A380’lerinde de yolcuların sosyalleşebileceği ayrı bir bölüm bulunuyor. Etihad bu bölüme, “Lobby” adını veriyor.

Bunun dışında Etihad’ın menü kartında gerek yerel ve gerekse dünya mutfaklarından bir çok farklı seçenek yer alıyor.

Qatar Airways

Qatar Airways, business class kabini için Michelin yıldızlı şefler Nobu Matsuhisa ve Vineet Bhatia anlaştı.

Kavrulmuş hardal, dereotlu somon ve yanında dereotlu çamfıstıklı pilav ve tabii ki meze seçenekleri, Qatar Airways’in menüsünde dikkati çeken seçeneklerden.

Bu noktada Qatar Airways’in dünyaca ünlü Fransız pastanesi Laduree ile işbirliği yaptığını ve uçaklarında el yapımı pastalar ve makaronlar ikram ettiğini de hemen ekleyelim.

Emirates ve Etihad gibi, Qatar Airways’in A380’leri de bir sosyalleşme alanı içeriyor.

Türk Hava Yolları

Uçak içi ikrama önem veren havayolu şirketlerinin önde gelenlerinden bir diğeri, hiç şüphesiz Türk Hava Yolları.

Son on yıl içerisinde ikram konusuna özel önem veren şirket, özellikle Türk mutfağından örneklerle ön plana çıkıyor.


Posted

in