Munih Havalimani Uydu Terminali

Münih Havalimanı’nın Yeni Uydu Terminali Açıldı

Munih Havalimani Uydu Terminali
Münih Havalimani Uydu Terminali

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük yedinci meydanı (40.982.384) olan Münih Havalimanı (MUC), yeni uydu terminaline kavuştu.

22 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilen sade bir törenle resmen hizmete giren yeni uydu terminalde operasyon ise, 26 Nisan 2016 tarihinde başlıyor.

Yeni uydu terminalin proje çalışması 2011 yılının yaz aylarında başlamış ve temeli, 23 Nisan 2012 tarihinde atılmıştı.

Projenin başlangıcında, yeni terminalin hizmete giriş tarihi olarak 2015 yılı yaz tarifesi hedeflenmiş ancak açılış bir yıl gecikmişti.

Havalimanında bulunan Temrinal 2’de olduğu gibi, yeni uydu terminalde de Münih Havalimanı işletmesi ile Lufthansa’nın işbirliği bulunuyor.

Projenin tasarım, inşaat ve finansman aşamalarında taraflar, %60 (Münih Havalimanı) – %40 (Lufthansa) oranında güç birliği yaptı.

Terminalin tasarım ve planlamasını, Münihli bir mimari firması olan Koch + Partner üstlendi.

27 adet kapı (gate) pozisyonu bulunan uydu terminal, Terminal 2’nin bir uzantısı şeklinde düşünüldü. Bu çerçevede bakıldığında, Terminal 2’nin yıllık yolcu kapasitesi, 25 milyondan 36 milyona yükselmiş oldu.

Münih Havalimanı - Uydu Görüntüsü
Münih Havalimanı – Uydu Görüntüsü

Uydu terminalin kara bağlantısı bulunmuyor. Buraya geçişler, Terminal 2 üzerinden yapılacak.

Check-in, güvenlik ve pasaport kontrollerini Terminal 2’de gerçekleştirecek olan yolculara daha sonra, 400 metre uzunluğundaki bir raylı sistem (Passenger Transport System) ile bir dakikalık bir süre içerisinde uydu terminale ulaşacak.

Gayet modern bir biçimde tasarlanan yeni uydu terminalde kablosuz internet bağlantısı yolculara ücretsiz bir biçimde sunulacak. Bunun yanı sıra bekleme alanlarında bol miktarda USB ve standart priz girişi bulunuyor.

Toplam kapalı alanı 125.000 m2 olan altı katlı terminaldeki yeme-içme ve alış-veriş alanları yaklaşık 7.000 m2 büyüklüğünde.

Bu alanda 15 adet perakende dükkân, yedi adet restoran ve kafe ile üç farklı duty-free satış bölgesi yer alıyor.

Bu alanın mimarisi, alış-veriş seçenekleri ve geniş bir yelpazeye sahip yiyecek ve içecek çeşitleri, Bavyera’ya has özellikle taşıyor.

Munih Havalimanı_yeni uydu terminal_001Lufthansa’nın yeni terminalde tam beş farklı noktada özel yolcu salonu (lounge) bulunuyor.

Terminalin dördüncü ve beşinci katlarında birer adet Business Class ve Senator Lounges yer alırken, altıncı katta da bir adet First Class/HON Circle lounge bulunuyor.

Bu salonların toplam alanı yaklaşık 4.000 m2. Böylece Terminal 2’nin tamamındaki özel yolcu salonlarının alanı neredeyse ikiye katlanmış oluyor.

Yeni binanın kalbi ise, merkezde bulunan pazar yeri.

Münih’i ziyaret etmiş olanlar, 1807 yılından beri kentin merkezinde kurulan ve Viktualienmarkt adını taşıyan ünlü pazarı bilirler. İşte bu açık hava pazarı, Münih’in yeni terminalinde de temsil edilmiş.

Yeni uydu terminali, bagaj düzenleme sistemi, apron ve taksi yollarındaki çalışmalarla birlikte 900 milyon Euro’ya mâl oldu ve proje bütçesi dahilinde gerçekleştirildi.

Apron bölgesindeki çalışmaların gideri Münih Havalimanı tarafından üstlenilirken, diğer maliyetler, yukarıda belirttiğimiz şekilde 60/40 oranında havalimanı ve Lufthansa tarafından karşılandı.

Munich Airport_new satellite terminal_23 April 2012 The first foundation stone is laid

Munich Airport_new satellite terminal_Summer 2012 Onwards and upwards at the apron tower

Munich Airport_new satellite terminal_September 2014 The roof and facade are watertight

Munich Airport_new satellite terminal_Summer 2013 Interior finishing work begins

Munich Airport_new satellite terminal_26 March 2015 Successfully bridging the gap

Munich Airport_new satellite terminal_13 March 2015 The undergorund Passenger Transport System is lifted into place

Munich Airport_new satellite terminal_January 2016 Trial operation begins with 3,500 extras

Airbus A 320 der Lufthansa am Satellit

Munich Airport_new satellite terminal_Summer 2015 Under the ground - BHS expansion complete

Münih Havalimanı Özel Yolcu Salonu
Münih Havalimanı Özel Yolcu Salonu

Line-up am Bau des Satelliten


Posted

in

Comments

One response to “Münih Havalimanı’nın Yeni Uydu Terminali Açıldı”