Arçelik Telve, Uçakta Kahve Keyfine Farklı Bir Yorum Getiremez mi?

Turk kahvesi“Bir fincan kahvenin, kırk yıl hatırı vardır” demiş atalarımız.

Kökeni Etiyopya olan, 16. yüzyılda Yemen üzerinden Osmanlı Devleti’nin başkentine, İstanbul’a ulaşan ve daha sonra da tüm dünyaya yayılan kahvenin, gerçekten de kültürümüzde özel bir yeri bulunuyor.

Ama itiraf etmek gerekirse, Batı dünyası, kahve kültürünü geliştirip yaygınlaştırmada bizden bir hayli ileride bulunuyor.

Gerek kahve üretiminde ve gerekse son kullanıcıya yönelik ürünlerde öne çıkan markaların büyük çoğunlukla Avrupa ve Amerika kökenli olduğu görülüyor.

Starbucks ve Nespresso gibi markaların, kahve işini bir hayli geliştirip son derece popüler bir tüketici deneyimi haline dönüştürdükleri yadsınamaz bir gerçek.

Virgin Australia, Kahve Konusunda Nespresso ve B/E Aerospace ile İşbirliği Yaptı

Virgin Australia_Nespresso_Coffee Machine_BE Aerospace_Aircraft_002
Virgin Australia – Nespresso Coffee Machine by B/E Aerospace

Geçtiğimiz yıl kahve hakkında kaleme aldığımız bir yazımızda da belirttiğimiz üzere, Virgin Australia, Nespresso ve B/E Aerospace ile anlaşarak, uçak yolcuları için özel olarak hazırlanmış üç farklı harmanı (Ristretto Intenso, Espresso Forte ve Espresso Decaffeinato) sunmaya başlayacağını açıklamıştı.

Virgin Australia’nın iç hat Business Class yolcuları, bu üç farklı harmandan bir tanesini seçerek Cappuccino, Espresso, Macchiato, Long Black veya Ristretto tarzında hazırlanacak olan kahvelerini büyük bir keyifle yudumlayabilecekti.

2014 yılında ziyaret ettiğimiz Hamburg Aircraft Interiors Fuarı‘nda bizzat gördüğümüz bu özel kahve makinasına Nespresso by B/E Aerospace adı verilmişti.

Akış süresi, miktar, sıcaklık, miktar, krema, süt köpüğü gibi, kahvenin kalitesini belirleyen ve düşük basınçlı uçak kabini ortamında yapılan kahvenin lezzetini bir hayli etkileyen bu etkenlerin, Nespresso by B/E Aerospace bu makine ile büyük oranda iyileştirildiği iddia ediliyor.

Arçelik Telve, Uçakta Kahve Keyfine Farklı Bir Yorum Getiremez mi?

Arcelik Telve Kahve_Ucak
Arcelik Telve Kahve Makinası

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere, kahvenin kültürümüzde ayrı bir yeri bulunuyor.

Özellikle Türk Kahvesi, adeta bir marka haline gelmiş durumda.

Günümüzde uçaklarda sunulan Türk Kahvesi, “instant” diye tâbir edilen hazır kahve şeklinde olduğundan, gerçek Türk Kahvesi lezzetini yansıtmaktan bir hayli uzak.

Bu noktada gözler, Türk Kahvesi’ni bir makina ile üretme fikrini son derece başarıyla hayata geçirmiş olan Arçelik’e dönüyor.

2004 yılında piyasaya çıkan ve o tarihten bu yana son derece başarılı bir grafik sunan Telve adlı Türk Kahvesi makinasını uçaklarda kullanmak mümkün olamaz mı acaba?

Böylece cezvede pişirilen Türk Kahvesi lezzetine en yakın performans elde edilmiş ve özellikle yabancı yolcuların, kültürümüzün adeta simge unsurlarından bir tanesi haline gelen kahveyi daha doğru ve keyifli bir biçimde deneyimlemesi sağlanmış olur.

Arcelik_Selamlique_Gorsel_kahve_ucak_kapsul
Arcelik Selamlique Kahve Makinası

Arçelik geçtiğimiz yıl ayrıca, geleneksel lezzet ve farklı aromalarda üstün kaliteli Türk kahveleri üreten Selamlique firması ile yepyeni bir işbirliğine imza atarak, Türk Kahvesi alışkanlığına yepyeni bir boyut katmıştı.

Selamlique markasının Türk Kahvesi alanındaki birikim ve deneyimi ile Arçelik’in Ar-Ge ve teknoloji gücü, Arçelik/Selamlique Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi’nde buluşmuştu.

Selamlique’ın en kaliteli Arabica kahve çekirdeklerini işleyerek geleneksel, kakuleli, çikolatalı, tarçınlı, okkalı, kafeinsiz, Ege damla sakızlı gibi yedi farklı aroma seçeneğiyle sunduğu Selamlique kapsüllerinden herhangi birinin makineye yerleştirilmesi, köpüğü tam kıvamında, tadı ve aroması iyi korunmuş, kusursuz biçimde hazırlanmış bir Türk kahvesinin en pratik yoldan içilmesini garanti ediyor.

Tabii bunun mümkün olabilmesi için meşakatli bir sertifikasyon sürecinden geçilmesi gerektiğinin bilincindeyiz.

Neticede, ister öğütülmüş isterse kapsül içerisindeki kahveden hazırlansın, gerçek Türk Kahvesi lezzetinin uçaklarda bulunmasının, hem genel yolcu deneyimi hem de kültürümüzün tanıtılması açılarından olumlu olacağına inanıyoruz.