Zodiac_FlexNet-versions-are-lighter-with-thinner-seatbacks

Zodiac’tan İnovatif Koltuk

Zodiac_FlexNet-versions-are-lighter-with-thinner-seatbacks
Zodiac FlexNet

Havayolu sektörünün önde gelen kabin içi ekipman üreticilerinden Zodiac Aerospace firması, Economy Class için geliştirdiği inovatif koltukla dikkatleri yeniden üzerine çekti.

Zodiac, yeni koltuğa ilişkin projede, Hollanda’da bulunan Delft Teknik Üniversitesi ile işbirliği yaptı.

Üniversitenin endüstriyel tasarım mühendisliği bölümünde “Entegre Ürün Tasarımı” konusunda yüksek lisans yapmakta olan altı öğrenciden kurulu bir ekip, “FlexNet” adı verilen yeni koltuğun geliştirilmesinde önemli rol oynadı.

Ekipteki öğrenciler özellikle dayanıklılık, ergonomi, ürün deneyimi ve prototip hazırlama konusunda uzmanlaşmış durumda.

Yeni koltuğun en önemli farkı, oturma ve sırt bölümlerinde alışılagelen minder kullanımı yerine esnek kumaş dokuma kullanılmış olması.

Söz konusu kumaş, yatay biçimde örülen esnek liflerle, dikey biçimde örülen sert liflerin bir araya getirilmesiyle üretilmiş ve standart koltuklarda kullanılan malzemeye göre daha hafif.

Bu yeni malzeme sayesinde bilhassa uzun menzilli uçuşlarda çok daha ön plana çıkan yolcu konforu ve uçağın toplam ağırlığı hususlarında olumlu yönde gelişme sağlanması hedefleniyor.

Zodiac_FlexNet_koltuk_seat
Zodiac FlexNet (arkadan görünüş)

FlexNet, emsallerine göre %20 oranında daha hafif.

Ayrıca bel bölümündeki kavisli tasarım, hem daha iyi bir bel desteği, hem de arka koltukta oturan yolcu için daha fazla diz mesafesi sağlıyor.

Koltukta kullanılan bu yeni teknoloji, önümüzdeki Nisan ayında Hamburg’ta düzenlenecek olan Aircraft Interiors fuarında sahibini bulacak olan Crystal Cabin ödülüne de aday gösterildi.

FlexNet henüz konsept aşamasında.

Koltuğun seri üretime geçebilmesi için daha uzunca bir süre araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılması gerekiyor.

Uçak içerisinde kullanılan her türlü ekipmanda olduğu gibi koltuklarda da uzun soluklu bir sertifikasyon süreci yaşanıyor.

Şu an için FlexNet’in sertifikasyon sürecinin ne aşamada olduğu ve yeni koltukların uçaklarda ne zaman kullanılmaya başlanabileceği noktasında herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Her ne olursa olsun, Zodiac gibi üretici bir firmanın, üniversitelerle yakın işbirliği yaparak öğrencilere bu gibi projelerde fırsat sunması, gerçekten takdire şâyân.