Delta_wifi_onboard_internet_havayolu

Uçakta İnternet Hizmeti Giderek Yaygınlaşıyor

Delta_wifi_onboard_internet_havayolu
Delta Air Lines – Wi-Fi Internet Bağlantısı

Uçak yolcularına internet bağlantısı imkânı sunmak aslında yeni bir şey değil.

Havayolu 101’i sürekli bir biçimde takip edenler mutlaka hatırlayacaktır.

İnternet bağlantısı konusunda Boeing tarafından geliştirilen ve Connexion by Boeing adıyla pazarlanan sistem hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor.

İlk kez 2001 yılının ortalarında duyurulan bu sistemde Boeing; United Airlines, Delta Air Lines, American Airlines ve Lufthansa ile işbirliği yapmaktaydı.

Uydu üzerinden çalışan bu hizmet için yolculardan saat başına 30 USD civarında bir ücret talep ediliyordu.

Ancak hem bu ücretin yüksekliği hem o tarihlerde “bağlanırlık” (connectivity) akımının henüz günümüzdeki kadar salgın haline gelmemiş olması, hem de bu sistemin uçaklara kurulumunun yüksek maliyeti, Boeing’in sunduğu bu hizmete olan talebin bir hayli düşük seviyelerde kalmasına yol açmıştı.

Bunun sonucunda Boeing, 17 Ağustos 2006 tarihinde, beş yılı aşkın bir süredir yatırım yapmakta olduğu “Connexion by Boeing” projesini rafa kaldırmak zorunda kalmıştı.

THY_internet_giris_ekran
THY – Uçakta İnernete Giriş Ekranı

Gün oldu, devran döndü.

Talep değişti, sistemler değişti, anlayış değişti. En önemlisi nesiller değişti ve internet, modern insanın gündelik hayatının ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Uçak yolcularından artarak gelen talep sonrasında, seyahat esnasında internet bağlantısı imkânı sunan havayolu şirketlerinin sayısı da giderek arttı.

Başta Delta olmak üzere, Lufthansa ve Türk Hava Yolları gibi sektörün önde gelen bir çok oyuncusu, bu yöndeki yatırımlarını hızlandırdı.

Uçakta İnternet Hizmeti Giderek Yaygınlaşıyor

Routehappy tarafından hazırlanan bir raporda, havayolu seyahatinde internet bağlantısının erişmiş olduğu seviye açık bir biçimde görülüyor.

Bölgesel bir mukayese yapıldığında, Amerikalı havayolu şirketlerinin dünyanın geri kalan bölgelerine nispeten bir hayli önde olduğu söylenebilir.

Amerikalı bir havayolu şirketiyle yapacağınız uçuşta internet bağlantılı bir uçağa binme ihtimaliniz %71 seviyesindeyken, Amerikalı olmayan taşıyıcılarda bu oran sadece %13 mertebesinde.

Internet_havayolu_wi-fi_grafik_2016
AKK Bazında, Havayolu Şirketlerindeki İnternet Yaygınlığı

Arz edilen koltuk kilometre (AKK) açısından hesaplandığında, bundan 15 sene önce internet bağlantısı projesinde Boeing ile işbirliği yapan Delta, United ve American, internet hizmetinde günümüzde de sektörün lider firmaları konumunda bulunuyor.

Onları Emirates, Southwest, Etihad ve Lufthansa takip ediyor.

Yine AKK bazında uzun menzilli uçuşlar açısından bakıldığında ise Emirates, United ve Lufthansa’nın, ilk üç sırada olduğu görülüyor.

Delta, Etihad ve Singapore Airlines, bu üçlüyü yakından takip ediyor.

Internet_havayolu_wi-fi_grafik_2016_long-haul_uzun menzil
AKK Bazında, Havayolu Şirketlerindeki İnternet Yaygınlığı (Uzun Menzil)

Uzun menzilde şirketlerin internet hizmeti yaygınlığı kendi içerisinde değerlendirildiğinde, Lufthansa’nın tüm uçuşlarının kapsam dahilinde olduğu ortaya çıkıyor.

Aeroflot ve Garuda, belki de uzun menzilli uçuş sayılarının azlığının da etkisiyle, bu sıralamada öne çıkan diğer şirketler.

Internet_havayolu_wi-fi_grafik_2016_long-haul_uzun menzil_sirket performans
AKK Bazında, Havayolu Şirketlerinin Kendi İç Performansına Göre İnternet Yaygınlığı (Uzun Menzil)

Inernet bağlantısı ile donatılan uçak sayısının 2016 yılı içerisinde de hızla artacağı tahmin ediliyor.

İlerleyen teknolojiye paralel bir biçimde bağlantı hızlarının artması ve yolculardan talep edilen ücretin azalmasıyla birlikte, söz konusu hizmetin kullanım oranının daha da artacağını tahmin ediyoruz.

Henüz okul yıllarında olan, 2000’li yıllarda doğmuş Milenyum Nesli’nin iş hayatına atılıp kendi parasını kendisinin kazanmaya başlaması sonrasında, uçakta internet rutin bir şey haline gelecek.


Posted

in