KLM_SPENCER_Amsterdam_Schiphol_First_Deployment_Nov 2015

KLM, Yolcularına Spencer Adlı Bir Robot ile Yardım Edecek

KLM_SPENCER_Amsterdam_Schiphol_First_Deployment_Nov 2015
KLM – Spencer adlı robot, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki deneme sırasında – Aralık 2015

Çevresini haritalayabilme kabiliyetine sahip Spencer adında bir robot bundan sonra Schiphol Havalimanı’nda, kapılara giden yolda yönlerini kaybeden yolculara yardım edecek.

Etrafında bulunan cam duvarları, yerde başıboş bırakılmış bavulları ve önüne çıkacak insan kalabalıklarını tespit edebilme yeteneğine sahip olan Spencer’ı, 2014 yılında 55 milyon yolcu ağırlamış olan Schiphol Havalimanı’nda (IATA:AMS ICAO:EHAM) bir çok zorluk bekliyor.

Robot aynı zamanda rehberlik ettiği grubun kendisini takip ettiği ve geriye düşmediğinden emin olabilme yeteneğine de sahip.

Toplamda 4.2 milyon Euro’luk bütçesinin 3.2 milyon Euro’sunun Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği robotun geliştirilmesine, AMS’de kaybolan ve bu nedenle uçağını kaçıran bir çok yolcusuna tazminat ödemek zorunda kalan Hollandalı havayolu şirketi KLM ön ayak oldu.

Proje ekibinde ise Almanya’dan Münih, Aachen Teknik ve Freiburg Üniversiteleri, Hollanda’dan Twente Üniversitesi, Fransa’dan Ulusal Bilimler Araştırma Merkezi, İsveç’ten Örebro Üniversitesi ve İsviçre’den BlueBotics firması yer almakta.

KLM_SPENCER_Amsterdam_Schiphol_First_Deployment_Nov 2015_002
KLM – Spencer adlı robot, Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki deneme sırasında – Aralık 2015

Robot Spencer, etrafındaki çeşitli obje ve engellere olan mesafesini ölçümleyebilmek için laser sensörlerinden sürekli olarak  elde ettiği datayı belleğinde yüklü olan çeşitli haritalarla kıyaslıyor.

Robotun haritalama kabiliyetlerini geliştiren ekibin başındaki isim olan, İsveç’teki Örebro Üniversitesi’nden Achim Lilienthal, Spencer için sabit duran obje ya da hareket eden insanların bir problem yaratmayacağını düşünüyor.

Lilienthal, Spencer için kendi lokasyonu belirleme noktasında da işini zorlaştıran asıl etkenin bavul gibi, bulunduğu yerde ne kadar kalacağı belli olmayan geçici süreli sabit objeler olduğunu ekliyor.

Spencer’ın etrafındaki küçük değişikliklerden dolayı kafasının karışmasının önüne geçilebilmesi için algoritmasını daha da geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Beş farklı Avrupa Birliği ülkesinden gelen bilim adamlarının ortak çalışmasıyla geliştirilen robot, 1 Aralık 2015 tarihi itibariyle Schiphol’deki test çalışmalarına başladı.

Deneme sürecinin ardından 2016 yılı Mart ayında projenin tamamlanarak Spencer’ın resmi olarak hizmete alınması planlanıyor.

Projenin ileri safhalarında Spencer’ın, uçaklarını kaçıran yolculara refakat ederek anlık güncel bilgiyi paylaşabilecek ve çeşitli dillerde konuşabilecek şekilde geliştirilmesi hedefleniyor.

Comments

One response to “KLM, Yolcularına Spencer Adlı Bir Robot ile Yardım Edecek”