Air New Zealand_airpoints_guerilla marketing_Qantas_Alan Joyce_Elite Member

Air New Zealand’dan Başarılı Bir “Gerilla Pazarlama” Örneği

Air New Zealand_airpoints_guerilla marketing_Qantas_Alan Joyce_Elite Member
Air New Zealand Loyalty Card – Alan Joyce

Dünyamızın çok uzak bir köşesinde yer alan Avustralya ve Yeni Zelanda, havayolu sektörünün en liberal olduğu yerlerin başında geliyor.

Söz konusu serbestlik, bu ülkelerde faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin birbirleriyle kıyasıya mücadele etmesini de beraberinde getiriyor.

Qantas ile American Airlines arasında yapılan yeni bir işbirliği hakkındaki basın toplantısı, Air New Zealand tarafından başarılı bir gerilla pazarlama etkinliği haline getirildi.

Qantas CEO’su Alan Joyce ve American Airlines CEO’su Doug Parker, 11 Kasım 2015 tarihinde Yeni Zelanda’nın Wellington kentinde düzenlenen bir basın toplantısı ile, American Airlines’ın 2016 yılı Haziran ayında açacağı Los Angeles – Auckland hattının tanıtımını yaptılar.

Doug Parker, Auckland’a seyahatini Air New Zealand ile gerçekleştirdi.

Basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine gerek Joyce ve gerekse Parker, 2012 yılından beri bu hatta tek başına uçmakta olan rakipleri Air New Zealand hakkında övücü ifadelerde bulundular.

Bu fırsatı iyi değerlendiren Air New Zealand pazarlama ekibi ilk olarak, basın toplantısındaki övücü ifadelerden oluşan 30 saniyelik bir video hazırlayarak, 19 Kasım 2015 tarihinde Youtube’ta yayımladılar.

Air New Zealand_airpoints_guerilla marketing_Qantas_Alan JoyceAir New Zealand’ın bununla da yetinmeyen pazarlama ekibi, 24 Kasım 2015 tarihinde bu kez Sydney Morning Herald gazetesine tam sayfa bir ilan vererek, Qantas CEO’su Alan Joyce’a hem teşekkür etti, hem de onu, ABD’ye yapacağı seyahatlerde Air New Zealand’ı tercih etmeye çağırdı.

İlanda, Alan Joyce’un sarfettiği, “Air New Zealand, son derece iyi yönetilen bir havayolu şirketi” sözüne yer verilirken, görsel olarak, Air New Zealand’ın sadakat programı Airpoints’in Elite segmentine ait bir üye kartı kullanılmış.

Üyenin adı ise, Alan Joyce!

İlanın metin kısmında açık bir biçimde Alan Joyce’un, Airpoints üyesi olarak kaydedildiği de belirtilmiş.

Ayrıca yolculara da seslenilerek, “Kuzey Amerika uçuşlarında Air New Zealand’ı deneyimleyerek, Qantas CEO’nun bize neden bu kadar hayran olduğunu öğrenin”, çağrısında bulunulmuş.

Samimi olmak gerekirse, havayolu sektöründe kolay kolay rastlanmayacak derecede bir pazarlama örneği olmuş.

En önemlisi, böylesine hassas yanları olabilecek bir pazarlama etkinliği, bir kaç gün içerisinde son derece hızlı bir biçimde hayata geçirilmiş.

Bakalım ezeli rakibinin bu hamlesine karşı Qantas’tan bir karşılık gelecek mi?

Gerilla Pazarlama Nedir?

Gerilla pazarlama, alışılmışın dışında taktiklerle ve beklenmeyen yerlerde, beklenmeyen zamanlarda yürütülen pazarlama kampanyalarına verilen isimdir.

Aynı zamanda Jay Conrad Levinson tarafından 1984 yılında yazılan bir pazarlama kitabının adıdır. Bu kavram, zamanla kitapta da anlatılan, geleneksel olmayan pazarlama ve promosyon kampanyaları için kullanılan genel bir isim olmuştur.