American Airlines A321 MSN 5834

ABD Havayolu Pazarındaki Şirket Birleşmeleri

ABD_Amerika_havayolu_şirket_birleşme_infografikGeçtiğimiz Ekim ayı içerisinde US Airways markası altındaki son uçuş icra edildi.

American Airlines ile birleşen bu şirketin adı da böylece, Amerikan havayolu tarihinin tozlu raflarındaki yerini almış oldu.

ABD’de neredeyse yüz yıllık bir geçmişe sahip olan sivil havacılık tarihinde şimdiye kadar onlarca şirket, satın almalar ve birleşmeler sonrasında faaliyetlerine son verdi.

Özellikle 2007 yılın sonrasında başlayan son şirket birleşmesi furyasının ardından geriye 6-7 tane büyük havayolu firması kaldı.

Road Warrior Voices adı web sitesinde yayımlanan bir infografik, Amerikan havayolu tarihinin şirket birleşmelerini ele alıyor.

Buradan da görüleceği üzere, onlarca havayolu şirketi, yapılan satın almalar ve birleşmeler sonucunda, üç büyük çatı altında bir araya gelmiş durumda:

  • American Airlines
  • Delta Air Lines
  • United Airlines

Bunların yanı sıra, geçtiğimiz yıllarda AirTran’i satın alan Southwest, nispeten yeni bir şirket olan ve henüz herhangi bir birleşmede rol almayan jetBlue, Frontier Airlines, Alaska Airlines ve Horizon Airlines, yukarıdaki üç büyük şirketin ardından gelen diğer oyuncular.

Söz konusu işbirliklerinin, şirketlerin mâlî durumları açısından faydalı olduğu su götürmez bir gerçek.

Hizmet kalitesi ve bilet fiyatları açılarından yolculara yansımasının nasıl olacağını ise, özellikle önümüzdeki yıllarda daha net bir biçimde göreceğiz.