Air_China_B747-4J6_B-2447_EDDS_01

Air China, Aralık Ayında Küba’ya Uçmaya Başlıyor

Air_China_B747-4J6_B-2447_EDDS_01Çin Halk Cumhuriyeti’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air China, uluslararası uçuş ağını genişletmeye devam ediyor.

Şirket, 27 Aralık 2015 tarihinden itibaren haftada üç gün, Çin’in başkenti Pekin’den Küba’nın başkenti Havana’ya uçmaya başlıyor.

Bu yıl 20.000’den fazla Çinli turist tarafından ziyaret edilen Küba, sadece turizm değil, ticaret açısından da önem arz ediyor.

Çin, Venezuela’nın ardından, Küba’nın ikinci büyük ticaret ortağı konumunda. İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl, yaklaşık %60 oranında bir artışla 2 milyar USD’ye ulaşması bekleniyor.

Tabii Pekin – Havana uçuşlarının yapılması söz konusu olduğunda akla öncelikle, iki kent arasında mesafenin uzunluğu (12.751 km) ve böyle bir hattın kârlı bir biçimde işletilip işletilemeyeceği geliyor.

PEK-YUL-HAV_great circle mapperBu yüzden Air China, Havana hattını, en azından şimdilik Montreal üzerinden icra edecek.

Pekin – Montreal hattı, 29 Eylül 2015 tarihinde açılmıştı.

Pekin (PEK) ile Montreal (YUL) arasındaki mesafe 10.473 km iken, Montreal (YUL) ile Havana (HAV) arasındaki mesafe 2.615 km.

Ancak yine de, bu hattın mâlî performansının nasıl olacağı merak konusu. Zira Air China halihazırda, Montreal – Havana arasında yolcu taşıma yapabilmesi için gereken 5.Trafik Hakkı‘nı alabilmiş değil.

Bununla birlikte, Air China ile Air Canada arasında Star Alliance üzerinden gelişmiş olan yakın işbirliği çalışmaları, önümüzdeki dönemde Montreal – Havana arasındaki mevcut durumu değiştirebilir.

Zira bu hatta halen tarifeli bir biçimde direkt sefer yapan havayolu şirketi bulunmuyor.

Yeniden Air China’nın uluslararası arenadaki gelişimine dönersek, şirketin son dönemde Mumbai, Johannesburg, Addis Ababa ve Colombo hatlarını açtığını görüyoruz.

Şirketin Amerika kıtasındaki bağlantı noktaları ise şu şekilde:

São Paulo, Vancouver, Toronto, Montreal, Los Angeles, San Francisco, New York, Newark, Honolulu, Houston ve Washington D.C.


Posted

in