Apple Watch

Schiphol Havalimanı, Apple Watch Denemesi Yaptı

Apple WatchGeçtiğimiz yılın Eylül ayında resmen duyurulan ve bu yılın Nisan ayı içerisinde satışı başlayan Apple Watch, ilk zamanlarda büyük ses getirse de, takip eden aylarda etkisi giderek azaldı.

Apple’ın piyasaya süreceği yeni bir ürünün ne denli popüler olabileceğini tahmin eden bir çok şirket, Apple Watch’a aylar öncesinden hazırlık yaparak, ilgili uygulamalarını hazırladı.

Amsterdam Schiphol Havalimanı ise farklı bir yol izledi.

Schiphol, yeni Apple ürününün piyasaya çıktığı daha ilk günden bir uygulamayı yolculara sunmak yerine, belli bir süre deneme yapmayı tercih etti.

Deneme çalışması, geçtiğimiz Temmuz ayının başından itibaren altı hafta sürdü.

Bu çerçevede, Schiphol Havalimanı’nın sık uçan yolcu programı Privium üyelerine, kullanıp tecrübe etmeleri amacıyla birer Apple Watch verildi.

Apple Watch’larda, Hollanda merkezli M2Mobi adlı şirket tarafından Schiphol Havalimanı için geliştirilen bir uygulama kullanıldı.

Uygulama içerisinde uçuş bilgileri, yolcunun seferiyle ilgili gerçek zamanlı uyarılar ve Schiphol Havalimanı’ndaki çeşitli hizmetler ve imkânlara ilişkin bilgilendirme mesajları yer aldı.

Apple Watch’un etkin bir biçimde kullanılabilmesi için havalimanı geneline 2.000 adet işaret vericisi (beacon) yerleştirildi.

Altı haftalık denemenin en önemli amacı, böyle bir uygulamanın yolculara ve havalimanı işletmecisine ne gibi faydalar sağlayabileceğinin araştırılmasıydı.

Schiphol, Apple Watch Denemesi ile Hangi Sonuçlara Ulaştı?

Schiphol Havalimanı Dijital Konsept ve İletişim Müdürü Dilip Sonak, gerçekleştirilen Apple Watch denemesinin sonucunda dört önemli bulgu elde ettiklerini söyledi:

schiphol-apple-watch

1- Havalimanı iletişiminde “zamanlama” her şey demek. Bu sebeple, kullanılan uygulamanın, havalimanındaki diğer sistemlerle yüzde yüz uyumlu ve senkronize çalışması gerekiyor. Bir yolcuya alakasız bir mesaj göndermenin veya terminalde yürürken artık gerisinde kalan bir yerle ilgili bilgi vermenin hiç bir manası bulunmuyor.

2- Az, daha fazladır. Apple Watch’un ekran boyutu düşünüldüğünde, buradan yolculara aktarılacak olan bilgilerin son derece sade olması gerektiği aşikâr. Kapı ve uçuş numarası, kalkış saati, gidilen havalimanı gibi temel bilgilerin verilmesi yeterli olacaktır.

3- Yolcular, uygulama içerisinde bulunan eğlenceli bölümleri daha fazla tercih ediyor. Örneğin, terminal içerisinde bir noktadan diğerine ne kadar sürede gidildiğini hesaplayan ve sonunda bunu sosyal medya üzerinden paylaşmanıza izin veren son derece basit bir oyun, yolcular nezdinde bir hayli popüler olmuş.

4- Apple Watch gibi ürünler için geliştirilen uygulamaların, uzun vadede daha fazla fayda sağlayacağı düşünülüyor. Özellikle havalimanlarında kullanılan dijital cihaz ve buna bağlı uygulamaların gelişmesi ve fazlalaşması, kullanıcılar açısından Apple Watch türü cihazların getirilerini artırabilir.


Posted

in

,