TAP Portugal_privatisation_David Neeleman_June 2015

TAP’ın Satışı Resmen Onaylandı

TAP Portugal_privatisation_David Neeleman_June 2015Portekiz’in bayrak taşıyıcı havayolu şirketi TAP’ın satışı resmen onaylandı.

Portekiz Rekabet Kurulu tarafından geçtiğimiz Cuma günü açıklanan karara göre, havayolu sektörünün ünlü girişimcilerinden David Neeleman önderliğindeki Atlantic Gateway adlı konsorsiyum, TAP’ın yeni sahibi oldu.

Kurul, söz konusu satın alma işlemi sebebiyle mevcut pazar şartları içerisinde rekabeti menfî yönde etkileyecek herhangi bir durumun bulunmadığına hükmetti.

Bilindiği üzere Neeleman, Brezilyalı havayolu şirketi Azul’un kurucusu ve CEO’su. Neeleman daha önce de, ABD’nin parlak havayolu şirketlerinden JetBlue’yu kurmuştu.

Konsorsiyumun diğer ortağı ise, Portekizli bir otobüs işletmecisi olan Humberto Pedrosa.

TAP, Nasıl Özelleşti?

TAP’ın, yıllardır devam eden ve geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde sonuçlanan özelleştirme süreci, yukarıda da belirttiğimiz üzere, Atlantic Gateway adlı konsorsiyumun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Varılan anlaşmaya göre konsorsiyum, TAP’ın %61’lik bölümü için Portekiz devletine 10 milyon Euro nakit ödeme yapmayı ve şirkete 338 milyon Euro tutarında sermaye yatırımı yapmayı kabul etmişti.

Atlantic Gateways ayrıca, TAP’ın 1 milyar Euro civarındaki borcunu da üstlenmiş ve şirketin filosuna 53 adet yeni uçak dahil etme sözü vermişti.

TAP_Airbus A321-200_cs-tje_London_heathrowTAP’ın özelleştirilmesi sürecinde ayrıca şirketin %5 oranındaki hissesi, çalışanlara ayrılmıştı.

Şirketin geri kalan %34 oranındaki hissesi ise şimdilik devletin elinde kalmaya devam edecek. Ancak özelleştirme sonrasındaki geçiş sürecinin başarıyla tamamlanması durumunda, geri kalan devlet hisselerinin de iki sene içerisinde satılabileceği belirtiliyor.

Portekiz ile Brezilya arasında 12 farklı noktaya haftada 77 sefer düzenlemekte olan TAP, bu açıdan dikkat çeken bir havayolu şirketi.

TAP’ın ayrıca Afrika kıtasına da yaklaşık olarak aynı sayıda seferi bulunuyor.

Bunların yanı sıra, Avrupa içerisinde de 43 nokta, TAP’ın uçuş ağında yer alıyor.

Yeni dönemin tüm TAP çalışanları için hayırlı olmasını diliyor, 70 senelik köklü bir geçmişi olan bu şirketin en kısa zamanda yeniden kârlı bir hale gelmesini temenni ediyoruz.