Umbel-Airline-Data-Viz

2000 Yılından Günümüze, Amerikalı Havayolu Şirketleri

Umbel-Airline-Data-Viz_2000-2014Günümüzde verileri iyi bir şekilde anlatabilmenin yolu, o verileri görselleştirmekten geçiyor.

Veri analizi konusunda uzmanlaşmış şirketlerden olan Umbel, Amerikalı havayolu şirketlerinin son 15 yıl içerisindeki gelişimini görselleştirdi.

Şirketin blog sayfasında yer alan bir infografik, dünya genelinde havayolu sektörünün en büyük pazarı olan ABD’nin net bir resmini sunuyor.

Umbel tarafından hazırlanan çalışmada, havayolu şirketlerinin filolarındaki uçak sayıları baz alındı.

Özellikle 2007 yılı sonrası yaşanan şirket birleşmeleri, infografikte net bir biçimde görülüyor.

2007 yılında US Airways + America West birleşmesiyle başlayan konsolidasyon süreci, 2009 yılında Delta + Northwest, 2011 yılında da United + Continental ve Southwest + AirTran birleşmeleriyle devam etmişti.

Bununla birlikte, ABD’de gerçekleşen son büyük birleşmenin (American Airlines + US Airways) sonucu bu çalışmaya yansıtılmamış.

Zira önümüzdeki Ekim ayında resmen tamamlanacak bu birleşme sayesinde American Airlines, yaklaşık beş senelik bir sürenin ardından filo sayısı bakımından yeniden liderlik koltuğuna oturuyor olacak.

US Airways’in ise, tıpkı America West, Continental ve Northwest gibi, birleşme sonrasında kurumsal kimliği sona erecek.

2000 yılında filo sayısı bakımından yedinci sırada yer alan Southwest, 10 yılın ortalarına dek son derece hızlı bir büyümeyle ikinci sıraya kadar yükselmişti.

Ancak yukarıda belirttiğimiz birleşmeler sonrasında şirket, dördüncü sıraya kadar geriledi.

Ele alınan 15 yıllık süreçte bir başka dikkat çeken havayolu şirketi ise jetBlue.

2000 yılında kurulan şirket günümüzde, US Airways hariç tutulduğunda, filo sayısı bakımından ABD havayolu sektörünün en büyük beşinci oyuncusu konumuna gelmiş durumda.

Hakkında zaman zaman birleşme dedikoduları çıkan jetBlue, bakalım daha ne kadar bir süre kendi kanatları ile uçmaya devam edecek?

Büyük uğraşlar sonucunda 2007 yılında uçuşlarına başlayan Virgin America ise, 51 uçaklık filosu ile ağır bir tempoyla da olsa büyümeye devam ediyor.

Bununla birlikte, ülkenin en büyük dört havayolu şirketi (Delta, United, American, Southwest), pazarın %80’ini elinde tutuyor.

Son yıllarda oldukça yüksek kârlara imza atan ABD’li havayolu şirketleri bunu hem düşen petrol fiyatlarına, hem de yaşanan konsolidasyon sürecine borçlu.

Bakalım önümüzdeki yıllarda bu süreç tersine dönecek ve son derece büyük hale gelmiş bu şirketlerin kendi içlerinden yeni oyuncular doğacak mı?


Posted

in