http://www.futuretravelexperience.com/2015/08/real-time-queue-measurement-system-goes-live-jfk-terminal-4/

JFK Havalimanı, Yolcu Hareketlerini Gözlemliyor

http://www.futuretravelexperience.com/2015/08/real-time-queue-measurement-system-goes-live-jfk-terminal-4/Büyük Birader sizi izliyor!

Gün geçmiyor ki, George Orwell’in efsanevî romanı Bindokuzyüzseksendört‘te anlattığı ortamı anımsatan uygulamalarla karşılaşmayalım.

Kullandığımız her türlü teknolojik cihazla arkamızda bir iz bırakıyoruz.

Sokaklardaki veya kapalı mekânlardaki güvenlik kameraları, otoyol gişeleri, cep telefonlarındaki trafik uygulaması ve daha bir çok şey, insanların hareketlerini gözlemlemekte kullanılabiliyor.

İnsan hareketlerinin en yoğun yaşandığı yerlerden bir tanesi, havalimanları.

Kısıtlı bir alanda, özellikle büyük havalimanlarında, her gün binlerce yolcu bir yerden gelip bir yere gidiyor.

Check-in bankolarında, güvenlik noktalarında veya pasaport kontrol yerlerinde zaman zaman uzun kuyruklar oluşabiliyor.

Bu yüzden, havalimanına giren bir yolcunun, uçağa bineceği kapıya ne kadar bir sürede ulaşabileceğini bilmesi büyük önem arz ediyor.

Bazı havalimanları sabit tabelaların üzerine ortalama yürüme sürelerini yazarken, bazıları ise bu süreleri dinamik olarak güncelleyip o anki gerçek süreyi yolcuların bilgisine sunuyor.

Terminal içerisindeki bekleme ve yürüme sürelerini dinamik olarak takip eden havalimanlarının arasında geçtiğimiz günlerde New York JFK Havalimanı da katıldı.

BLIP systems_BlipTrack_Queue-Measurement-at-SecurityTerminal 4’te başlatılan uygulama ile birlikte yolcular artık, hangi noktada ne kadar bekleyeceklerini önceden görebiliyor.

Yürüme ve bekleme sürelerinin dinamik olarak güncellenebilmesi için, yolcuların mobil cihazlarındaki wi-fi ve bluetooth özellikleri kullanılıyor.

Yolcular terminale giriş yaptıkları andan itibaren, mobil cihazları üzerinden “anonim” bir biçimde takip edilmeye başlanıyor.

Bu sistem sadece yolcuların bilgilendirilmesi için değil, terminalin belli noktalarında yoğunluk yaşanması halinde buralardaki sorunu çözmeleri için ilgili personelin ikaz edilmesi amacıyla da kullanılacak.

JFK Havalimanı tarafından kullanılmaya başlanan bu sistem sayesinde, kapıya kadar olan süreyi gören yolcuların stres seviyesinin azalacağı ve bu sayede daha rahat bir seyahat deneyimi yaşayacakları öngörülüyor.

Bunun yanı sıra, kuyruklarda bekleme süresinin de bir miktar azalacağı tahmin ediliyor.

Yolcu hareketlerinin gözlemlenerek yürüme ve bekleme mesafelerinin hesaplandığı bu projede, BLIP Systems firmasına ait BlipTrack adlı çözüm kullanıldı.

Danimarka merkezli firmanın bu çözümü New York JFK’in yanı sıra Amsterdam, Dubai, Dublin, Toronto, Barcelona, Auckland, Cincinnati, Brüksel, Manchester, Milano, Kopenhag, Helsinki ve Oslo havalimanlarında da kullanılıyor.


Posted

in

,