British_Airways_Airbus_A380-841_F-WWSK_Rolls-Royce_Trent_970_engine

Avrupalı Havayolu Devlerinin İlk Çeyrek Performansı

IAG Lufthansa Air France_revenue 2015 Q1Ryanair ve easyJet’i bir kenara ayırdığımızda, Avrupa’da üç büyük havayolu grubunun olduğunu söyleyebiliriz:

Air France – KLMAir France, KLM, HOP!, KLM cityhopper ve Transavia

Lufthansa Group: Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss, Germanwings, Eurowings ve Lufthansa Regional

IAG: British Airways, Iberia ve Vueling

CAPA tarafından hazırlanan bir analizle, bu üç havayolu grubunun 2015 yılı ilk üç ayında ortaya koydukları performans ele alındı.

Petrol fiyatlarındaki dramatik düşüşün de etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine kıyasla her üç grubun performansının da olumlu yönde geliştiği görülüyor.

IAG, 25 milyon Euro gibi küçük bir rakamla da olsa, üç grup arasında yılın ilk çeyreğinde operasyonel kâr elde edebilen tek şirket oldu.

IAG Lufthansa Air France_ASK Growth_2015 Q1Lufthansa ve Air France – KLM gruplarının ise söz konusu dönemde zararlarını azalttıkları göze çarpıyor.

IAG’nin bu başarısındaki en önemli etkenin, özellikle Iberia’da gerçekleştirilen yeniden yapılanma programı sonrasında personel giderlerinin denetim altına alınması olduğu belirtiliyor.

Yeniden yapılanma sürecinin ardından büyümeye hız veren Iberia, önceki yılların aksine, IAG’nin performansına olumlu yönde katkı yapıyor.

Her üç grubun, arz edilen kapasiteyi son derece sıkı bir biçimde kontrol ettiği ve yolcu doluluk oranlarının yüksek seviyelerde seyrettiği de biliniyor.

IAG, 2015 yılının ilk çeyreğinde kapasitesini %5 oranında artırırken, bu oran Lufthansa Group’ta %1 ve Air France – KLM’de %0,3 oranında gerçekleşti.

IAG bünyesindeki Vueling, ASK miktarını %18,3 oranında artırırken, British Airways %2,6 ve Iberia %8,2 oranında kapasite ilave etti.

Grup özellikle Avrupa, Güney Amerika ve Asya-Pasifik bölgelerinde büyümeye gitti.

Lufthansa Group’un, Kuzey Amerika’da büyürken, Avrupa’da kapasite azalttığı; Air France – KLM’in ise arz ettiği ASK miktarında geçen yıla kıyasla son derece küçük farklılıklar olduğu anlaşılıyor.

IAG Lufthansa Air France_RASK Growth_2015 Q1Bununla birlikte, RASK olarak tâbir edilen birim gelirlerde, her üç grubun da kayıp yaşadığı görülüyor.

Air France – KLM ve Lufthansa Group’ta birim gelir kaybı %2’yi aşarken, IAG bu kaybı %0,8 seviyesinde tutmayı başarmış.

IAG’nin Kuzey Amerika pazarındaki %5 oranındaki birim gelir artışı, diğer gruplara kıyasla göstermiş olduğu başarılı performansın en önemli sebebi.

Birim gelirler açısından her üç grup da, Afrika, Orta Doğu ve Asya-Pacific pazarlarında ciddi oranda kan kaybetti.

Türk Hava Yolları, Emirates, Qatar Airways ve Etihad tarafından gelen rekabet, bu sonuçtaki en temel etken.