Augmented reality for in-flight snacks

Uçak Seyahatinde Heyecan Verici Yeni İnovasyonlar

Uçak seyahatine ilişkin en son teknolojik yeniliklerin ve inovasyonların arz-ı endam ettiği Aircraft Interiors Expo, geçtiğimiz hafta içerisinde her zamanki yerinde, Hamburg’ta gerçekleştirildi.

Airbus tarafından tanıtılan ve A380 modeli uçakların Economy Class bölümünde tek sırada tam 11 koltuk bulunması gibi, yolcular için son derece can sıkıcı olabilecek yeniliklerin de olduğu fuarda bizim asıl ilgimizi, havayolu seyahatini daha keyifli hale getirebilecek inovatif ürünler çekti.

İşte uçak seyahatini daha katlanabilir kılan ve Conde Nast Traveler tarafından derlenen 12 farklı inovatif ürün ve hizmet.

12- Koltuk Arkası Ekranlarda Kişiselleştirme

Recaro tarafından geliştirilen koltuk, Economy Class yolcuları için adeta bir kurtarıcı konumunda. HD özelliğinin yanı sıra, ekranların üzerinde USB’nin ötesinde bir çok bağlantı imkânı bulunuyor. Yolcular bir film seyrederken, uçulan havalimanına kalan yolculuk süresi, bir sonraki yemek servisine kalan zaman, hava durumu gibi bilgiler ekran üzerinde aynı anda yer alıyor.

Personalization in the seatback TV screen

11- Koltuklarda Özel Işıklandırma

Son yıllarda yeni nesil uçakların kabinlerinde yer almaya başlayan ve “Mood Lighting” olarak adlandırılan özel ışıklandırma sistemleri artık koltuklara geliyor. Böylece her yolcu kendi dilediği rengi seçerek, keyfince bir ışıklandırmaya sahip olabilecek.

At-seat mood lighting

10- Akıllı Prizler

BAE Systems tarafından geliştirilen ve “IntelliCabin” adı verilen teknoloji ile artık koltuklarda bulunan prizler de akıllanacak. Bu sayede şarj etmek üzere bağlanan cihazın enerji ihtiyacını anlayacak olan prizler, mesela, pilinin şarjı %15 seviyesine inmiş bir cihazı, %80 seviyesinde olan bir cihaza nispeten daha hızlı şarj edecek.

Intelligent power outlets

9- Uçaklarda Daha Hızlı İnternet Bağlantısı

Gogo tarafından geliştirilen 2Ku teknolojisine sahip uydu antenleriyle birlikte, uçaklardaki internet bağlantısının hızı 70 Mbps seviyesine çıkacak. Çok değil bir kaç yıl öncesinde uçaklarda ancak 3 Mbps civarında bir hızla internet hizmeti sunulduğu düşünüldüğünde, gelinen nokta gerçekten çok iyi.

Faster, freer internet_gogo_2ku_satellite antenna

8- Gelişmiş Koltuk Düğmeleri

Her geçen gün daha da ileri noktalara taşınan koltuk konforu beraberinde, yolcuların bir çok düğmeyi kullanması mecburiyetini getiriyor. Koltuk üreticileri Stelia (Solstys), Recaro (CL6710) ve Zodiac (Fusio), yeni nesil düğmelerle bu duruma bir çözüm getiriyor.

Intuitive seat controls

7- Akıllı Telefonlar ile Kontrol Edilebilen Koltuklar

Recaro tarafından Business Class için geliştirilen CL6710 modeli koltukları, akıllı telefonlar ile kontrol edebilmek mümkün. Yemek yeme, uyuma, çalışma gibi önceden programlanmış oturma sekilleri, akıllı telefon üzerinden seçilebiliyor.

Your smartphone as an extension of the seat

6- Kablosuz Güç İletimi

Yine Recaro’nun CL6710 modeli koltuklarında bulunan son derece sıra dışı bir yenilik, kablo kirliliğinden hoşlanmayanları sevindirecek cinsten. Siz mışıl mışıl uyurken, koltuğun yan tarafından bulunan konsolun üzerine koyduğunuz cep telefonunuz herhangi bir kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan şarj oluyor.

Fewer tangled cords

5- Elektronik Cihazlar İçin Saklama Bölmeleri

Modern zaman seyyahının sıkıntısını çektiği şeylerin başında, yanında aynı anda taşıdığı bir çok elektronik cihazı nereye koyabileceğini bilememesidir. Cep telefonları, e-okuyucular, tablet bilgisayarlar ve daha niceleri. Standart koltuk ceplerinde unutulması son derece kolay olan bu cihazlar için koltuk üreticileri özel bölmeler yapmaya başladı.

Personal storage for digital accessories

4- Kendi Cihazını Kullanmak İsteyenler İçin

Özellikle düşük maliyetli havayolu şirketlerinin uçaklarında koltuk arkası ekran bulmak son derece zordur. Bu zorluğa bir de, kendi elektronik cihazını kullanmak isteyenlerin, bu cihazları yerleştirecek uygun yer bulamaması eklenir. Recaro’nun ürettiği BL3530 modeli koltuklar ile bu soruna bir dur deniyor.

Bring-your-own-device support

3- Konfor Paketleri Çağ Atladı

Havayolu şirketleri tarafından özellikle First ve Business Class yolcularına sunulan konfor kitleri adeta çağ atlamış durumda. Artık bu paketlerde yer alan ürünler “kullan-at” mantığı yerine, yolcuların uçaktan indikten sonra da her zaman kullanabileceği bir şekilde tasarlanıyor.

Amenity kits you’ll want to keep

2- “Artırılmış Gerçeklik” Artık Yemek Seçiminde

Lufthansa’nın ikram şirketi LSG Sky Chefs tarafından geliştirilen bir artırılmış gerçeklik (augmented reality) uygulaması, görenleri şaşkına çeviriyor. Uçuş esnasında ikram satışı yapan havayolu şirketlerinin tercih edeceği bu uygulamada yolcu, akıllı telefonunun veya tablet bilgisayarının kamerasını, yemek paketine doğru çevirdiğinde ekranda, o paketin içerisinde yer alan yemeğin fotoğrafı ve alerji, kalori gibi beslenme bilgileri beliriyor. Zira paket aslında başlı başına bir bilgisayar kodu şeklinde tasarlanmış.

Augmented reality for in-flight snacks

1- Self-servis İçecek Makinası

Uçak mutfaklarına yerleştirilecek self-servis içecek makinalarıyla yolcular isterlerse, kendi içeceklerini kendileri alabilecek. Burada görülen ürün, Zodiac Aerospace tarafından geliştirildi.

Self-serve snacktime