Delta_wifi_onboard_internet_havayolu

Uçakta Internet Bağlantısına Talep Artıyor

Gogo_infographic_internet_inflightGeçtiğimiz yıl dünya genelinde, üç milyardan fazla insan uçakla seyahat etti.

Uçuş sayısındaki artış ise yaklaşık 800 milyonu buldu.

Çok değil, 2009 yılından günümüze baktığımızda bu rakam, %40 civarında bir artışa işaret ediyor.

Aynı dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler, uçaklarda sağlanan internet bağlantısının hem maliyetini düşürdü, hem de hızını artırdı.

Özellikle ABD iç hat pazarında son derece güçlü bir konumdaki gogo tarafından dört farklı bölgedeki 16 ülkede yapılan bir araştırmanın sonuçları, uçak yolcularının son dönemdeki taleplerini net bir biçimde ortaya koyuyor.

İşin en ilginç yanı, ABD’ye kıyasla dünyanın diğer bölgelerindeki internet bağlantılı uçak oranı bir hayli düşük olmasına karşın, buralardaki yolcuların bu yöndeki talebi çok daha yüksek seviyelerde seyrediyor.

ABD’de yolcuların %74’ü internet bağlantısı ile ilgilenirken, dünyanın geri kalanında bu oran %83’e çıkıyor.

Benzer durum kablosuz IFE (uçak içi eğlence) sistemlerinde de görülüyor. Amerikalı’ların ilgisi %59 seviyesindeyken, ABD dışında bu oran %71’e ulaşıyor. Uçakta internet bağlantısı için para öderim diyenlerin oranı da, ABD’ye nispeten %23 daha yüksek.

ABD’de kablosuz bağlantı özelliği olan bir cihazla seyahat eden yolcuların oranı %76 iken, ABD dışında bu oran %85’in üzerinde seyrediyor.

gogo’nun araştırmasında dikkat çeken bir başka nokta, kablosuz internet bağlantısının yolcuların tercihi üzerindeki etkisi.

Geçtiğimiz yıl yapılan araştırmada yolcuların %16’sı, seyahat edecekleri havayolu firmasını seçerken, kablosuz internet bağlantısı olup olmadığına dikkat ettiklerini söylerken, bu yıl bu oran %20’ye yükselmiş durumda.

Yolcular genelde, uçak içerisinde kendi cihazlarını kullanmayı tercih ediyor.

ABD’de bu oran %65 iken, Avrupa – Orta Doğu bölgesinde yolcuların %73’ü, internete kendilerine ait mobil cihazlarla giriş yapıyor.

Uçağa binen her üç yolcudan bir tanesinin yanında, en az iki adet elektronik cihaz bulunuyor.

Neticede baktığımızda, gogo’nun araştırmasında en fazla önem verdiğimiz husus, uçakta internet bağlantısı olup olmamasının yolcu tercihleri üzerindeki etkisi.

İnternet bağlantısına yatırım yapan havayolu şirketleri, kısa vadede rakiplerine göre bir adım öne geçecek.


Posted

in

,

Comments

2 responses to “Uçakta Internet Bağlantısına Talep Artıyor”