Dünyanın En Büyük Havalimanları ve Yüzölçümleri

Airport_size_rank_passenger_area_2013The Economist tarafından 2013 yılı verileri kullanılarak hazırlanan bir infografikte, yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük 15 havalimanı, kapladıkları yüzölçümü bakımından sıralanmış.

İnfografik, bir çok ilgi çekici noktayı gözler önüne sermiş.

Yıllık 52 milyon yolcuyla dünya genelinde 15. sırada bulunan Denver Havalimanı, yüzölçümü bakımından ise açık ara lider konumda.

135 km²’lik bir alan üzerine kurulmuş olan Denver Havalimanı, en yakın takipçisi Dallas Havalimanı’nın neredeyse iki katı bir yüzölçümüne sahip.

Denver ve Dallas havalimanları, kapladıkları alan bakımından diğerlerinden ciddi oranda ayrışıyor.

Üçüncü sıradaki Chicago O’Hare Havalimanı’nın yüzölçümü sadece 31 km².

Yolcu sayısı ve yüzölçümü ilişkisi açısından değerlendirildiğinde, havalimanları arasında radikal farklılıklar göze çarpıyor.

12,3 km²’lik alanıyla Londra Heathrow, yılda 72 milyondan fazla yolcuya hizmet verirken, Denver Havalimanı sadece 52 milyon yolcuda kalmış.

Yine Los Angeles LAX, Tokyo Haneda, Dubai, Singapur Changi ve Hong Kong havalimanları da, nispeten küçük bir alan üzerinde kurulmuş olmalarına karşın, yolcu sayılarının yükseklikleriyle dikkat çekiyorlar.

Yaklaşık 95 milyon yolcuyla dünyanın en büyüğü olan Atlanta’da da durum çok farklı değil. Bu havalimanı da, 19 km²’lik alanıyla, dünyanın sekizinci büyük hava meydanı.

İnfografikte ayrıca, mevcut ve planlanan pist ve terminaller hakkında da bilgi bulunuyor.

Bu konuyu ülkemizle ilişkilendirmek istersek, İstanbul Atatürk Havalimanı ve inşaatı devam etmekte olan yeni havalimanını değerlendirebiliriz.

İstanbul Atatürk Havalimanı yaklaşık 11,7 km²’lik bir alanın üzerinde kurulmuş durumda.

Kentin kuzeyinde yapılmakta olan yeni havalimanı ise, 76 km² yüz ölçümüne sahip olacak ve proje tamamlandığında bu açıdan dünyanın en büyük ikinci meydanı olacak.

Photograph provided courtesy of Denver International Airport