American Airlines_ad_The Legend Is Back_002

ABD İç Hat Pazarında En Kârlı Hatlar Hangileri?

Yields for the Busiest US Domestic RoutesHavayolu 101’i istikrarlı bir biçimde takip edenler, dünyanın en büyük havayolu pazarı konumundaki ABD iç hatları hakkında zaman zaman ilginç bilgilere yer verdiğimizi bilir.

Yılda yaklaşık 9 milyon uçuşta, 650 milyon yolcunun seyahat ettiği bu dev pazarda 10 milyon ton kargo taşınıyor.

Yolcu doluluk oranı (Load Factor), %83 gibi bir hayli yüksek bir mertebede seyrediyor.

Ve bu muazzam operasyon, 100 kadar tarifeli havayolu şirketi tarafından gerçekleştiriliyor.

Her ne kadar “iç hat” kategorisinde olsa da, ABD’de yapılan bir uçuşun süresi, dünyanın diğer yörelerine bakıldığında orta – uzun menzilli uçuşlara den geliyor.

Örnek vermek gerekirse, New York – Los Angeles arasındaki bir uçuş yaklaşık 4.000 km ve İstanbul ile Almatı arasındaki mesafeye denk geliyor.

ABD İç Hat Pazarında En Kârlı Hatlar Hangileri?

American Airlines’ın hizmet verdiği yolcuların %75’i iç hatlarda seyahat ederken, bu oran United’ta %72 ve Delta’da %80 mertebesinde seyrediyor. Dolayısıyla bu şirketler için iç hat pazarındaki rekabet, dış hatlara nispeten daha önemli bir hale geliyor.

Southwest Airlines, jetBlue ve Virgin Atlantic gibi neredeyse tamamen iç hatlarda faaliyet gösteren düşük maliyetli taşıyıcıları da hesaba kattığımızda, bu dev pazardaki rekabetin boyutu daha iyi anlaşılıyor.

ABD iç hatlarındaki en yoğun şehir çiftlerinin kârlılık durumuna bakıldığında, uçuşun uzunluğu ve yolcu hacminden tamamen bağımsız bir fotoğrafla karşılaşıyoruz.

Yukarıdaki grafikte, şehir çifti bazında mil başına düşen kâr (RPM: Revenue per Mile) rakamları yer alıyor.

Dairelerin büyüklüğü ise, toplam yolcu sayılarının hacmini yansıtıyor.

Aslına bakılırsa, mesafe bazında yapılan kâr/zarar hesaplamalarında, mesafe uzadıkça, çıkan sonucun düşmesi beklenir. Ancak [maliyet + kâr = bilet fiyatı] denkleminin çok uzun yıllar önce ortadan kalktığı havayolu sektöründe durum bu şekilde olmuyor.

Bu yüzden, 1.500 millik Dallas – San Francisco hattındaki birim gelir (35 USc), çok daha uzun mesafeli New York JFK – Los Angeles hattının (50 USc) çok gerisinde kalıyor.

Zaten JFK-LAX ve JFK-SFO hatları bu grafikte, “superpremium” olarak nitelendirilmiş. Yani bu hatlarda, yolculara uçuş esnasında sunulan hizmet seviyesi özel bir kategoride yer alıyor.

Bu iki hat aynı zamanda, ortalamanın çok üzerinde gelir getirmeleriyle dikkat çekiyor.

Gerçekten de, 4.000 km civarında bir uzunluğa sahip bu hatlardaki birim gelir, nispeten daha kısa mesafeli hatların bir hayli üzerinde seyrediyor.

EWR-LAX ve EWR-SFO hatları da, benzer şekilde ABD iç hatlarında öne çıkıyor.


Posted

in

Tags: