British Airways_tail_aircraft_090727NM_Airfield

British Airways, Business Class’ta Devrim Yapacak

British Airways_sofa concept_001British Airways tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan bir patent başvurusu, önümüzdeki dönemde Business Class’ta devrim niteliğinde bir koltuk yapısıyla karşılaşabileceğimizi müjdeliyor.

GB1400219.0 numaralı patent başvurusu, British Airways’in filosuna yeni katılacak Airbus A350 uçaklarının Business Class (Club World) bölümünde kullanılacak koltuklara ait.

Hatırlanacağı üzere, şirketin geniş gövdeli uçaklarındaki Business Class kabininde koltuklar yakın bir geçmişe kadar, balık sırtı (herringbone) denilen şekilde yerleştiriliyordu.

British Airways-A380-Business Class-mapYapılan yenileme çalışmaları kapsamında bundan vazgeçilmiş ancak koltuklar yine, her bir yolcunun, diğer yolcuları rahatsız etmeden koridora çıkabileceği şekilde düzenlenmişti. Yin-Yang kosepti çerçevesindeki 2-4-2 şeklinde bu düzende bazı koltuklar öne, bazıları ise arkaya bakıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz patent başvurusunda ise yeniden balık kılçığı düzenine geri dönüş yapıldığı görülüyor.

British Airways tarafından koltuktan ziyade, haklı bir biçimde, kanepe (sofa) şeklinde adlandırılan bu devrim niteliğindeki ürün, fotoğraflara bakılacak olursa son derece rahat görünüyor.

Yeni koltuklar, şu an sektördeki hiç bir Business Class koltuğuna benzemiyor.

Kıvrımlı yapı ve genişlik, ilk dikkat çeken noktalar. Emniyet kemerinin konumundan anlaşıldığı kadarıyla, uçağın kalkış ve inişinde yolcular, koltuğu orta bölümünde oturacak.

Eğlence sistemin ait ekranlar, yolcunun bu ekranları farklı pozisyonlarda rahatça görebilmesi için, kolayca ayarlanabilecek şekilde tasarlanmış.

British Airways_sofa concept_003Hemen hemen bir üçgen formunda tasarlanan yemek masasının yeri, yolcunun isteğine göre değiştirilebiliyor. Kanepenin koridora bakan kısmındaki bir eklentinin açılması ile birlikte, oturma bölümü ile puf (ottoman) kısmı birleşerek oldukça büyük bir alan elde ediliyor.

British Airways, filosuna yeni katılacak Airbus A350 tipi uçaklarında kullanmayı planladığı bu yeni koltuklar için, 1-2-1 düzenini öngörmüş. Mevcut uçaklarda böyle bir değişime gidilip gidilmeyeceğini zaman gösterecek.

Devrim niteliğindeki bu koltuk tasarımı, dünyaca ünlü PriestmanGoode firmasına ait. Zaten patent başvurusunda, tasarımın sahibi olarak, şirket yöneticisi Nigel Goode‘un adı kaydedilmiş.

19 Mayıs 2014 tarihinde yapılan başvurunun detaylarına, buradan ulaşabilirsiniz.

Netice olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; geni gövdeli uçakların Business Class kabinlerinin geldiği nokta, sektördeki First Class hizmetini neredeyse gereksiz hale getirmiş durumda.

Önümüzdeki yıllarda önde gelen havayolu şirketlerinin bir çoğunda First Class’ın kaldırıldığını ve uçağın arka tarafında, Business ile Economy arasına bir Premium Economy Class yerleştirildiğini görmek sürpriz olmayacak.