Alitalia_airbus a330 wing

Etihad, Alitalia’nın Kesin Cevabını Bekliyor

Alitalia_airbus a330 wingHavayolu 101’de geçtiğimiz ayın başında ele aldığımız Etihad Airways – Alitalia müzakerelerinde sona gelindi.

Muhtemel bir ortaklık için belirlediği şartları masaya koyan Etihad, Alitalia’dan gelecek cevabı beklemeye başladı.

Alitalia hissedarlarının söz konusu teklifi kabul etmesi halinde taraflar, bu işbirliği ile ilgili son rötuşları yapmak için bir araya gelecek.

Son alınan haberlere göre, Alitalia’nın %49 oranındaki hissesi karşılığında Etihad, 500 milyon Euro’yu aşan bir yatırımda bulunacak. Bilindiği üzere Alitalia’nın borçlarının yeniden yapılandırılması ve personel sayısının azaltılması, Etihad’ın üzerinde ısrar ettiği iki husus olarak öne çıkıyor.

Öte yanda, İtalya Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi tarafından yapılan bir açıklamaya göre, Etihad’ın sağlayacağı yatırım 600 milyon Euro’yu bulabilir.

Alitalia ortaklığı; Aer Lingus, airberlin, Air Serbia ve Etihad Regional’ın ardından, Etihad Airways tarafından Avrupa’da atılan beşinci adım olacak.

Intesa Sanpaolo ve UniCredit, Alitalia’da büyük oranlı hisse sahibi olan iki banka.

Ve Etihad, Alitalia’nın bu bankalara olan yaklaşık 800 milyon Euro tutarındaki borcunun yarısının hisseye çevrilmesini, diğer yarısının ise tamamen silinmesini talep ediyor.

Etihad’ın bir diğer talebi ise, 3.000 civarında personelin işten çıkarılması yönünde. Alitalia’nın toplam personel sayısının 14.000 olduğu düşünüldüğünde bu rakam, %20 gibi bir hayli yüksek bir oranda personel azaltımı anlamına geliyor.

Reuters’in haberine göre, taraflar arasında büyük oranda anlaşma sağlanmış durumda.

Buna göre, işten çıkarmaların bir bölümünün maliyeti İtalyan devleti tarafından sübvanse edilecek. Ayrıca, Etihad tarafından talep edilen ve Roma kent merkezi ile Fiumicino Havalimanı arasında inşa edilecek hızlı tren hattı da bu anlaşma çerçevesinde değerlendirilecek. Ancak şirketin borçlarının nasıl yapılandırılacağı noktasında henüz bir netlik yok.

2013 yılı sonlarında da nakit akışı açısından kritik noktaya gelen Alitalia, yine hissedarların müdahalesi sonucunda kurtarılmıştı. Sermaye artışı yoluyla Alitalia’nın kasasına 500 milyon Euro’luk bir destek aktarılırken, %25 oranında hissesi bulunan Air France bu girişime katılmamış ve Alitalia’daki payı %7 mertebesine kadar gerilemişti.

Bakalım, Etihad’ın %49 gibi, Alitalia’ya, şirketin “İtalyan” olma hüviyetini kaybetmeden satılabilecek en yüksek oranda hisseyle ortak olmasının ardından, Air France ne gibi bir hamle yapacak?

Havayolu 101 olarak merak ettiğimiz bir diğer husus, Etihad’ın inorganik bir biçimde sürdürmekte olduğu genişleme politikasının ne zaman resmî bir biçimde bir havayolu ittifakı haline geleceği.

Acaba 1990’ların Swissair – Qualiflyer Group denemesi tarzında yeni bir grup mu doğuyor?

Bütün bunları zaman gösterecek.

Comments

One response to “Etihad, Alitalia’nın Kesin Cevabını Bekliyor”