Toronto Airport_YYZ_satellite

Toronto Pearson International Airport

Toronto Airport_YYZ_satelliteToronto Pearson International Airport, ya da Toronto Havalimanı (IATA: YYZICAO: CYYZ), Kanada’nın en büyük havalimanıdır.

Meydan, Toronto kent merkezinin 22 km kadar kuzey-batısında bulunmaktadır.

Adını, ülkenin 14.Başbakanı Lester B. Pearson‘dan almaktadır.

Çeşitli uzunluklarda beş adet pisti bulunan Toronto Havalimanı’nın koordinatları, 43°40′36″N 079°37′50″W şeklindedir.

2013 yılında yaklaşık 36 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı, dünya genelinde 35. sıradadır.

Greater Toronto Airports Authority (GTAA) tarafından işletilmekte olan Toronto Havalimanı, Kanada’nın millî taşıyıcısı Air Canada’nın hub’ı konumundadır. Kanada sivil havacılığının bir diğer önemli oyuncusu, düşük maliyetli taşıyıcı WestJet de, Toronto’yu hub olarak kullanmaktadır.

Toronto Havalimanı, New York JFK ile birlikte, Kuzey Amerika kıtasından dünyanın diğer kıtalarının tamamına tarifeli direkt uçak seferi bulunan tek meydan özelliğine sahiptir.

Havalimanında, Terminal 1 ve Terminal 3 olmak üzere, iki adet terminal bulunmaktadır. Air Canada tarafından kullanılan Terminal 1, aynı zamanda diğer Star Alliance üyesi havayolu şirketlerine de hizmet vermektedir. Türk Hava Yolları’nın uçuşları da yine Terminal 1’den gerçekleştirilmektedir.

Toronto Airport_YYZ_Turkish Airlines counterGeçtiğimiz günlerdeki Toronto ziyaretimizde, bu havalimanını yerinde gözlemleme fırsatı bulduk.

Güvenlik aramasının yapıldığı yer dışında, genel olarak ferah bir terminal yapısına sahip.

Ancak bu büyüklükteki bir havalimanının duty-free imkânlarının daha geniş olmasını beklerdik.

Ayrıca kent merkezi ile havalimanı arasındaki kara yolu ulaşımında ciddi problemler yaşanabiliyor. Özellikle merkeze yakın bölümlerdeki yol çalışmaları, ulaşım süresini 45-50 dakikaya kadar çıkartabiliyor.

Türk Hava Yolları’nın TK0018 sefer sayılı uçağı ile, İstanbul üzerinden dünyanın dört bir yanına erişmek mümkün. Zaten seyahat ettiğimiz uçaktaki Türk yolcu sayısı, yok denecek kadar az sayıdaydı. Bu açıdan bakıldığında şirketin, İstanbul’u bir aktarma noktasına dönüştürme stratejisinin başarıyla devam ettiğini söylemek mümkün.

Yerel saatle 22:35’te kalkış yapan uçak, İstanbul’a bir gün sonra saat 15:00 civarında iniş yapıyor.


Posted

in