Air Force One_Reagan_old phones

Uçakta Telefonla Konuşma Tartışması

Air Force One_Reagan_old phonesYakın zamana kadar, günlük hayatta insanların iletişiminin sekteye uğradığı yerlerin başında, uçaklar geliyordu.

Uçuştan önce başlayan cep telefonu yasağı, uçak park pozisyonuna varana dek devam ediyordu.

2005 yılı sonrasında çok hızla gelişen mobil telefon teknolojisinin, 3G ve hatta 4G bağlantısı ile interneti her zaman, her yerde sunmaya başlamasına paralel olarak patlayan internet ve özellikle de sosyal medya kullanımı, uçak yolculuklarının da kapsama altına alınması tartışmasını alevlendirmişti.

Uçuş esnasında telefonla konuşabilme özgürlüğünü savunanların yanı sıra, böylesine dar bir mekânda yapılan uzun süreli seyahatlerde, yolcuların telefonla konuşmasının son derece rahatsız edici olacağını iddia edenler de var.

Konuyla ilgili farklı görüşler, havayolu şirketlerinin bu hizmeti sunma tercihlerinde de farklılaşmayı beraberinde getiriyor.

Örnek olarak; Emirates, uçuş esnasında cep telefonuyla konuşma imkânı sunan havayolu şirketlerinden bir tanesi.

Etihad_phone call onboardEmirates’in komşusu Etihad Airways de, yine benzer şekilde yolcularına mobil telefonlarını kullanma fırsatı veren bir diğer önde gelen oyuncu.

Sektörün önde gelen firmalarından Lufthansa ise cep telefonu üzerinden SMS ve internet bağlantısına izin verirken, uçaktan telefon görüşmesi yapmak isteyen yolculara, Airbus A340 ve Boeing B747 tipi uçaklarında bulunan Sky Phone seçeneğini sunuyor.

ABD’de Durum Nasıl?

Dünyanın en büyük havayolu pazarı konumundaki ABD’de de durum pek farklı değil.

Associated Press tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, Amerikalıların %48’i, uçak yolculuğu sırasında cep telefonu ile konuşulmasını istemiyor.

Federal Communications Commission (FCC), önümüzdeki dönemde uçakta cep telefonu kullanımının serbest bırakılabileceğini açıklarken, ABD Ulaştırma Bakanlığı, FCC izin verse dahi, cep telefonu kullanımına kendileri tarafından bir yasaklama getirilebileceğini belirtti.

Filosunun çok büyük bir bölümünü kablosuz bağlantı ile donatmış olan ve bu alanda sektör lideri konumunda bulunan Delta Air Lines geçtiğimiz günlerde, uçakta cep telefonu ile konuşulması hakkında tarafını belli etti.

Delta_wifi_onboard_internet_havayoluŞirketin CEO’su Richard Anderson tarafından yaklaşık 80.000 çalışana gönderilen bir mesajda, hiç bir Delta uçuşunda mobil telefon görüşmesine veya internet tabanlı ses iletişimine izin verilmeyeceği net bir dille ifade edildi.

Bu kararın alınmasının temelinde, Delta tarafından 2012 yılında yolcuları arasında bu konu hakkında yapılan bir anket yatıyor.

Söz konusu ankete göre yolcuların çok büyük bir bölümü, cep telefonu konuşmlarının uçuş deneyimini menfî şekilde etkileyeceği yönünde görüş bildirmiş.

Richard Anderson açıklamasında bununla birlikte, önümüzdeki yıllarda yolcu tercihlerinin değişmesi durumunda, bu kararlarını gözden geçirebileceklerinin sinyalini de vermiş.

Havayolu 101 olarak uçak yolculuğu esnasında sesli iletişim kısıtının çok da uzun sürmeyeceğini düşünüyoruz.

Özellikle Y ve Z neslinin, uçak yolcuları içersindeki oranının artmasıyla birlikte, değişim kaçınılmaz olacak.

Comments

2 responses to “Uçakta Telefonla Konuşma Tartışması”

  1. Kemal Avatar
    Kemal

    ben açıkçası karşıyım. Otobüslerde bile karşıyım. Önceden ne güzel yasaktı. Şimdi bir de tarifeler ucuzladı, sınırsız konuşma imkanları çıktı mertlik bozuldu. Acil durum olur anlarım da bizim milletimiz için bu AŞIRI LÜKS… 1,5-2 saatlik otobüs yolculuklarında bile telefonlar hiç susmuyor, yok şurdayız, burdayız, geldik diye…

    1. Havayolu 101 Avatar
      Havayolu 101

      1990’ların başında cep telefonlarını yeni yeni yaygınlaşırken, sokakta yürüyerek cepten konuşmak çok yadırganan ve ayıplanan bir şeydi. Zamanla alışkanlıklar ve kabuller değişiyor.