THY_yeni ikram konsepti_2013

THY’nin Yeni İkram Konsepti Test Edildi

THY, Güney Amerika’daki ilk uçuş noktası olan Sao Paulo’ya Mayıs 2009’da Dakar aktarmalı uçmaya başlamıştı.

Ama beklenmeyen ilgi ile önce seferler A340’larla direkt oldu. Ardından filoya katılan Boeing 777 uçakları ile birlikte tip yükseltildi. Halen bu seferler, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’e uzatıldı.

2013 Kış tarifesine geçiş ile uçak tipi A340’a çevrilmiş. 777’lerle kıyaslandığında nispeten daha eski ve küçük olan A340’lar ekonomi sınıfındaki yolcu konforu açısından bence daha iyi.

THY_yeni ikram konsepti_2013Zira 777’lerde kullanılan 3-3-3 kabin konfigürasyonuna göre –ki her sırada 3 orta koltuk bulunuyor- 2-4-2 şeklindeki konfigürasyon ile uçuyor ve cam kenarı veya koridor olmayan sadece 2 orta koltuk bulunuyor.

Ayrıca Boeing 777’lerde 31-32 inch civarında olan ‘seat pitch’ (iki koltuğun herhangi aynı iki noktası arasındaki mesafe) A340’larda 33-34 inç civarında. Belki 5 santimetre az görünebilir ama uzun uçuşlarda inanılmaz fark ediyor!

GİDİŞTE RAHAT KOLTUK!

Istanbul – Sao Paulo uçuşunda ekonomi kabinin ilk sırasında cam kenarı olan 7K koltuğunda uçtum. Bu sıranın avantajı önünüzde size doğru yatan bir koltuk olmadığı için kişisel alanınızın fazla olması. Dezavantajı ise önünüzdeki kabin duvarından dolayı ayaklarınızı rahat uzatamamanız. 13 saati aşan gidiş uçuşunda bu önemli bir nokta.

Dönüş uçuşunda ise ekonomi kabinin ikinci bölümünün ilk sırasında – ki aynı zamanda acil çıkış sırası – 23K koltuğunda uçtum. Bu koltuklar (23A,B,J ve K) ise bence A340’ların ekonomi kabinindeki en rahat koltuklar zira önünüzde 1,5 metreye yakın bir alan mevcut. Bu nedenle 12,5 saat süren dönüş uçuşu daha rahat geçti. A340’ın normal sıralardaki koltukları da gayet rahat bir diz mesafesi sunmakta.

Gidiş uçuşumuzda Istanbul temalı bir metal kutuda sunulan, uyku gözlüğü, diş fırçası/macunu, kulak tıpası ve dudak kreminden oluşan konfor kiti çok hoştu. Dönüş uçuşunda verilen naylon kalemlik ise biraz ucuz duruyor.

EKRANLARDAKİ DURUM

THY’nin Planet eğlence sistemi bu uçaklarda da mevcut ve pek çok yolcu için özellikle bu tip uzun uçuşlarda vakit geçirmek için oldukça önemli. Şahsen kısa ve orta menzilli uçuşlarda film/dizi izleyen biri değilim ama gözlemlediğim kadarıyla körfez havayolları vizyon filmleri ve tür çeşitliliği anlamında bir adım önde.

Bir diğer önemli konu da kulaklık girişlerinin ve bağlantılarının bakımları zira Sao Paulo’ya gidiş uçuşunda her iki kulaklıktan da ses ancak kulaklık kordonunu kolçağa sararak alınabiliyordu. Bunların küçük ama toplamda yolcu memnuniyetini etkileyen önemli detaylar olduğunu düşünüyorum.

EKİPLER NASIL?

Her iki uçuşta da gerek kalkışta gerekse uçuşun devamında kokpit tarafından gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Dönüş uçuşunun yaklaşık 35-40dk gecikmesine neden olan pist bakımı gayet profesyonelce anons edildi ve yolculardan özür dilendi. Her iki uçuşta da güvenlik videoları ile anonsları vaktinde ve anlaşılır bir şekilde yapıldı. Ayrıca uçak sisteminden otomatik olarak yapılan bazı anonslar, Türkçe ve İngilizceye ek olarak Portekizce de gerçekleştirildi.

Kabin ekipleri ise her iki uçuşta da THY’ye yakışan şekilde misafirperver, yolculara yardımcı, samimi ve profesyonel bir hizmet sundular. Özellikle dönüş uçuşunun kıdemli kabin amirinin (purser) İngilizcesi THY’da duymak istediğimiz türden akıcı ve anlaşılırdı. 10 Kasım nedeniyle her iki dilde de yapılan özel anons ise hoş bir detaydı.

Dikkatimi çeken bir başka konu da kabin ekiplerinin Türkçe konuşan yolculara karşı daha yakın ilgi göstermesi oldu zira kısa sohbetlerden edindiğim bilgiye göre bu uçuşların genelinde yabancı yolcular uçmakta. ‘Hi’ veya ‘Good morning’ yerine karşılıklı söylenen sıcak bir ‘Merhaba’ veya ‘Günaydın’ ister istemez hem ekiplerin hem de sizin uçuşunuzun daha tadında geçmesini sağlıyor.

İKİ İKRAM YAPILIYOR

THY her iki bacakta da çift yemek servisi yapıyor. Kalkıştan hemen sonra sunulan ilk yemek servisi sonrasında ‘galley’lerde sandviç ve içecekler uçuş sırasında acıkan veya susayan yolcuların tüketimine sunuluyor. İkinci yemek servisi ise inişten 2-3 saat önce yapılıyor. Bu noktada getirebileceğim tek öneri uyumayı planlayan yolcuların kendilerini ayarlaması için ikram saatlerinin kalkıştan önce anons edilmesi olabilir.

Sao Paulo – Istanbul uçuşumda ise güzel bir tesadüf sonucu THY’nin geçen hafta lansmanını gerçekleştirdiği ve kademeli olarak tüm uçuşlarında uygulanmaya başlayan yeni ikram konseptini deneyimleme şansı da buldum.

İŞTE YENİ İKRAM!

Gerek menü tasarımı gerekse yeni tepsi tasarımları oldukça şık ve pek çok havayolunda benzerlerini bile bulamayacağınız türden.

Ancak burada gerek Do&Co gerekse THY’nın üzerinde ciddiyetle durması gereken bir noktayı belirtmeden geçmemek lazım. İstanbul çıkışlı uçuşlarda yüklenen ikramın kalitesi ve lezzeti ile dış istasyonlardan temin edilen ikram arasında çok ciddi bir fark mevcut.

Sao Paulo – Istanbul uçuşunda ekonomi kabinde sunulan gerek kahvaltı gerekse yemek THY standartlarından oldukça uzaktı. Özellikle THY ile ilk uçuşunu bir dış istasyondan yapan yolcular için bu bir hayal kırıklığı yaratabilir. Bunu da çıtayı yükselterek yolcularını harika bir ikrama alıştırmanın bir cilvesi olarak görmek gerek.

Aynı uçuşta gerek kabin ekibi gerekse uçan aşçılarla sohbet imkanı da buldum. Business kabine göz attığınızda hakikaten çok şık bir şekilde servis edilen lezzetli yemeklerini mum ışığında keyifle yiyen yolcular görüyorsunuz.

KABİN MEMURLARINA EK YÜK BİNDİRECEK

Fakat gözlemlediğim kadarıyla bu yeni ikram konsepti kabin ekiplerine ek bir yük bindirmiş ve özellikle daha kısa uçuşlarda sorun yaratacak gibi duruyor. Elbette her yeni konseptin oturtulması ve ufak-tefek sıkıntıların giderilmesi için biraz zaman ve alışma gerekiyor. Umarım Do&Co ve THY yetkilileri belli bir süre sonra kabin ekipleri ve uçan aşçılardan gelecek geri bildirim, yorum ve önerilere göre yapacağı iyileştirmelerle mükemmel bir ikrama ulaşır.

YER HİZMETLERİ NASIL?

Her iki uçuşun uçağa binişleri artık uluslararası bir standart haline gelen önce engelli, yaşlı ve çocuklu ailelere öncelik verilerek zamanında ve akıcı bir şekilde yapıldı. Dönüş uçuşumda kabin üstü bagajda unuttuğum ve form doldurduğum iki adet duty-free torbası için ise halen THY’den haber bekliyorum.

VE GENEL DEĞERLENDİRME…

Ben her iki uçuşumdan da gayet memnun kaldım. Sonbaharda yakın bir arkadaşımın Air France ile gerçekleştirdiği ve benimle paylaştığı Havana, Küba uçuşundaki deneyim ile karşılaştırıldığında ise THY’nin neden hızla daha fazla yolcu tarafından tercih edildiğini daha iyi anlayabiliyorum.

Bu farkı yaratan THY’yi gerek bu başarısından gerekse bayrak taşıyıcı havayolu olarak dünyanın bu uzak köşelerine uçmasından dolayı bir kez daha tebrik ediyorum.

(Yazar: Borga Dinçler)