Singapore Airlines_new IFE_Boeing 777_July 2013

Uçuş Esnası Eğlence Sistemleri Gelecekte Nasıl Olacak?

Singapore Airlines_new IFE_Boeing 777_July 2013İnternet bağlantılı mobil cihazlarda, cep telefonlarının yanı sıra özellikle Tablet PC kategorisinde yaşanan devrimsel dönüşümün ardından, insanoğlu nerede olursa olsun bu cihazları kullanmak ve “bağlı” olmak istiyor.

Uçak yolculuğu dahil.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz Mayıs ayında ABD’de, Federal Communications Commission (FCC) tarafından alınan bir kararla, uçak yolcularına sağlanan internet bağlantı hızının artırılmasına yönelik girişimlerde bulunulmasına karar verilmişti.

Halen devam etmekte olan uydu yatırımlarının devreye girmesine paralel olarak, benzer hız ve kapasite artışlarının, dünyanın diğer bölgelerindeki uçuşlarda da sağlanacağını öngörmek zor değil.

Uçaktaki internet bağlantısının ücretli mi olacağı, yoksa havayolu seyahatiyle ilgili bazı temel hizmetlerde olduğu gibi bilet fiyatına dahil mi edileceği henüz tartışmalı bir konu.

Bu konuda belki de, çok uzun menzilli uçuşlar ve kısa-orta menzilli uçuşlar şeklinde bir segmentasyon yapıldığını göreceğiz.

Uçus Esnası Eglence Sistemleri Gelecekte Nasıl Olacak?

İnternet bağlantısı ve mobil cihazlardaki teknolojik gelişmelere paralel olarak, uçak yolcusunun son derece talepkâr davrandığı bir başka hizmet noktası ise, uçuş esnası eğlence ve bağlanırlık sistemleri (IFE).

Bazı yolcular, koltuk arkasına entegre edilmiş ekranlar üzerinden ulaşacağı film, müzik, oyun gibi seçeneklerle tatmin olabilirken, sayıları giderek artan diğer bir kesim, uçakta merkezi olarak yayınlanacak bir içeriğe veya internet ortamına, seyahat esnasında yanlarında bulundurdukları mobil cihazlar üzerinden erişmeyi tercih ediyor.

iPad_readingUzun vadede havayolu sektörünün bu yöne doğru gideceğini tahmin ediyoruz.

Bununla birlikte, mevcut durumda koltuk arkalarındaki ekranlardan yayınlanan bazı içeriklerin, kablosuz olarak yolcuların cihazlarıyla paylaşımında, en azından şimdilik, bazı problemler bulunmakta.

Özellikle sinemalarda gösterime yeni girmiş filmlerin uçak içerisindeki sunum şekline, Hollywood stüdyolarının ciddi kısıtlamalar getirdiği bilinen bir gerçek.

Ayrıca halihazırda Business Class’ta bulunan ekranların büyüklüğü ve çözünürlüğünün, piyasadaki Tablet PC’lere nispeten çok daha iyi seviyelerde oluşu, buralardaki entegre IFE sistemlerinin kaldırılarak kablosuz yayın yapılmasının önündeki bir başka engel.

Öte yanda, Economy Class’ta böyle bir strateji değişikliği söz konusu olduğunda koltuk arkalarında, uçuş esnasındaki yiyecek-içecek ikramı sırasında yolcuların kendi cihazlarını yerleştirebilecekleri özel bölümler olması şart.

Tabii yeri geldiğinde 300-400 kişiye birden içerik yayını yapabilecek güçte IFE sistemlerinin geliştirilmesi ihtiyacı da cabası.

Netice olarak özetlemek gerekirse, içerisinde bulunduğumuz on yılın sonuna doğru,

– Business Class’taki mevcut koltuk arkası IFE sistemlerinin devam edeceğini,

– Economy Class’ta ise, dar gövdeli uçaklardan başlamak üzere IFE sistemlerinin evrim geçirerek, kablosuz merkezî içerik yayınının geçerli hale geleceğini düşünüyoruz.