Karınları Acıkınca Hepsi Bize Geliyor

THY, Lufthansa, Air France, Delta, Swissair, Singapore Airlines…

Dünyanın belli başlı tüm havayolları, yolcularına USAŞ’ın hazırladığı yiyecek ve içecekleri ikram ediyor.

Geleneksel Türk konukseverliği ile modern ikram anlayışını birleştiren USAŞ bugün, Türkiye’nin 6 havalimanında 29 havayolu şirketine hizmet veriyor.

Geçen yıl tam 5 milyon yolcunun karnını doyuran, 20 milyar TL ödenmiş sermayeye sahip USAŞ’ın toplam cirosu 419 milyar TL, net kârı ise 123 milyar TL oldu.

19931020 USAS Halka Arz

USAS Hisseleri Halka Arz Ediliyor

Tarih köşemizde bu kez 1993 yılına uzanıyoruz.

20 Ekim 1993 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan bir ilanda, USAŞ hisselerinin halka arz edildiği duyuruluyor.

İlana göre, USAŞ hisselerinin %30’u yatırımcıların ilgisine sunuluyor.

Her bir hissenin satış fiyatı, 32.000 TL.

USAŞ hisseleri borsada işlem görmeye başladıktan sonra hızla değer kazanarak, Ekim ayını %35’lik bir artışla 43.500 TL’den kapatmış.

30 Kasım 1993’e gelindiğinde ise USAŞ hissesinin fiyatı 91.000 TL’ye ulaşmış.

Beş haftalık bir süre zarfında hisse neredeyse üç katına çıkmış. Böylesine inanılmaz bir artışın sırrı aslında halka arz ilanında saklı.

USAŞ’ın toplam cirosu 419 milyar TL iken, net kârı 123 milyar TL.

Bir başka deyişle, şirketin kâr marjı neredeyse %30 seviyesinde bulunuyor.

USAS Hakkında

28 Ocak 2013 tarihinde güncellenen web sayfasına göre o tarih itibarıyla USAŞ’ın durumu şu şekilde anlatılmış:

“Uçak Servisi A.Ş. (USAŞ), 1958’de Türk Hava Yolları’na ikram hizmeti sağlamak üzere bir alt birim olarak kurulmuştur. Uzun yıllar Türk Hava Yolları ve diğer yabancı havayollarına hizmet veren bir kamu kurumu olarak faaliyet gösterdikten sonra 1989 yılında %70 hissesi SAS Service Partner’a satılarak özelleştirilmiştir.

1993 yılından beri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda bulunmaktadır. USAŞ’ın uzun yıllar boyunca ana faaliyet konuları havayolu şirketlerine ikram (catering) hizmetleri vermek ve hava alanları, terminal ve diğer hava ulaşımı ile ilgili mahallerde lokanta, büfe, kafeterya, benzeri tesisler ve satış mağazaları açıp, işletmek olmuştur.

Şirketimiz 2012 yılından itibaren Işıklar Holding çatısı altında faaliyet göstermektedir.

Şirket’in Işıklar Grubu bünyesine geçmesinden sonra Işıklar Grubunun faaliyetlerinin değişik sektörlere yayılması projeksiyonu çerçevesinde Şirketimizin faaliyetlerinin planlanmasına yönelik araştırma ve değerlendirme çalışmaları neticesinde; Şirketimizi güçlü bir mali yapıya kavuşturmak sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamak, yeni bir faaliyet konusu ile aktif yapıya ulaştırmak ve Holding Şirketi olma yolunda gerekli iştirak yapısını oluşturmak, faaliyet giderlerini düşürerek tasarruf ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla, Işıklar Yatırım Holding A.Ş. şirketlerinden 207.500.000 TL ödenmiş sermayeli Ege Kraft Torba Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ni bütün aktifi ve pasifi ile kül halinde devir almak suretiyle birleşmesini hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda gerekli yasal izinlerin alınması amacıyla başvurular yapılmıştır.

Birleşmenin SPK izni ve Genel Kurul tarafından onaylanmasını takiben Şirket faaliyet konumuzun da Yatırım faaliyetlerini kapsayacak şekilde değiştirilmesi, buna bağlı olarak ticaret unvanımızın “USAŞ Yatırımlar Anonim Şirketi” olarak değiştirilmesi için birleşme genel kurulu akabinde gerekli işlemlerin yapılmasına karar verilmiştir.”


Posted

in