Istanbul Ataturk Havalimani_AHL_LTBA_2010

İşte Atatürk Havalimanı’nı Rahatlatacak Proje

İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçak park yeri sıkıntısını çözecek projeye kazma vuruluyor. 600 dönümlük alana kaç uçak park yeri yapılacak?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’ndaki büyümeyi karşılamak amacıyla devredilen askeri alana park yeri ve apron ihalesi yaptıklarını belirterek, “Uçak park alanı Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiğini rahatlatacak, kapasite artışı sağlayacak.” dedi.

Istanbul Ataturk Havalimani_AHL_LTBA_2010Makyol İnşaat’ın kazandığı ihaleyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’nın, mevcut park alanına ek olarak 26’sı orta boy, 17’si büyük boy uçak olmak üzere toplam 43 uçak kapasiteli park alanı inşa edileceğini söyledi.

İnşaata bir an önce başlanacağını ve park alanının ivedilikle hizmete geçeceğini kaydeden Birdal, “Diğer taraftan, uçak park alanı Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiğini de olumlu yönde etkileyecek, kapasite artışı sağlayacak.” dedi.

Atatürk Havalimanı, Trafik Rekoru Kırıyor

Atatürk Havalimanı’nın büyüme oranlarına göre dünyada ve Avrupa’da 10 milyonun üzerinde yolcusu bulunan havalimanları kategorisinde birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Birdal,

“İstikrarlı ve süratli bir şekilde büyüyen Türk sivil havacılığının kalbi İstanbul’da atıyor. 2012 yılında Atatürk Havalimanı’nda toplam 364 bin 303 uçak iniş-kalkış yaptı, günlük ortalama 1000 uçağa hizmet sunuldu. 2013 yılına rekorlarla başlayan Atatürk Havalimanımız, en son rekoruna 21 Haziran Cuma günü ulaştı. O gün 1.199 uçak iniş kalkış yaptı. Böylece tüm zamanların rekoru kırılmış oldu. Aynı gün toplam 135 bin 371 yolcu havalimanına giriş çıkış yaptı. Dünya ve ülke havacılığımızın göz bebeği olan İstanbul’da hizmet alanımızla ilgili ciddi bir sorun yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geceli gündüzlü çalışmalarımız meyvesini veriyor.” şeklinde konuştu.

Atatürk Havalimanı’ndaki yoğun hava trafiğini azaltmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı’na devrettiği havalimanındaki askeri meydan, yürütülen görüşmelerin olumlu sonuçlanması üzerine DHMİ’ye tahsis edilmişti.

DHMİ, devralınan alanda, yaklaşık 43 park alanı yapılması amacıyla ihaleye çıktı. 28 Haziran’da yapılan ihaleyi Makyol İnşaat kazandı.

Atatürk Hava Limanı Pat Sahaları Onarımı ve Tevsii projesi kapsamında, Atatürk Havalimanı’nın dar boğazı haline gelen uçak park alanlarının artırılması da amaçlanıyor.

Bu amaçla askeri bölgeye paralel taksi yolu ile orta çekirdekte yer alan bölgede de uçak park alanları oluşturulacak.

Yine proje kapsamında mevcut pist ve apron ve taksi yollarında da iyileştirmeye gidilerek uçakların pisti çabuk terk etmeleri sağlanacak. Bu da trafikte rahatlamaya katkıda bulunacak.